Otthon

Mosás vadgesztenyével? Megér egy próbát!

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.07 | 17:07

Hipszter divat vagy tényleg érdemes kipróbálni? A tapasztalatok elég meggyőzőek. Környezetbarát mosószer, ingyen.

Scott Barbour / Getty Images
Scott Barbour / Getty Imagesfotó: Scott Barbour

A vadgesztenye termésének belsejében található egy triterpén szaponin nevű anyag, amely mosószerként is működik. Elég egyszerű: a beáztatott szemeket 4 darabba felvágva, a héjától megszabadítva, mosózacskóba vagy zokniba kötjük, és úgy indítjuk a programot.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a környezetkímélő tisztítószerek mellett foglal állást, és ha szimpatizálunk a nézeteikkel, akkor nemcsak az indiai mosódiót és a német mosószódát próbálhatjuk ki, de egy maroknyi hazai termést is, ami könnyen elérhető, mert szó szerint az „utcán hever”. A természetes eredetű, és könnyen lebomló gesztenye ökológiai lábnyoma ezért jóval kedvezőbb, arról nem is beszélve, hogy errefelé tömegesen is gyűjthető. Ezt a XIX. századig tudták is elődeink, ahogyan a júniusban virágzó buglyos fátyolka gyökereit is bevetették erre a célra.

Közepes hőfokon, átlagos szennyezettségű és strapabírású ruhákhoz kiválóan teljesít a vadgesztenye, puhává és kellemes illatúvá teszi holmijainkat. Viszont a makacs foltokhoz nem elég erős a tisztító hatása, és a gyapjú vagy selyem darabokhoz sem ajánlják a tapasztaltabbak.

Sajnos egész évben nem áll friss termés a rendelkezésünkre, így nagyobb mennyiséget csak szárítva érdemes tárolni, hogy a penészedést elkerüljük. Mosás után újra szárítva, majd beáztatva többször is fel lehet használni, de van, aki egyszer felfőz egy adagot és mosófolyadékot készít belőle. Ha megpróbálnánk, akkor 6-8 gesztenyét 1 liter vízben 10 percig forraljunk, majd kihűlés után szűrjük le. Egy deci elég belőle egy mosáshoz. Öblítő helyett az ecet is kiváló.

Szóval, ha nagyokat sétálunk egy autómentes gesztenyéskertben, és még kandikálnak ki jó állapotú termések, akkor érdemes egy szatyorral hazafuvaroznunk belőle. Persze cuki Kippkopp figurák, vagy asztali dekorációk is készíthetőek belőle.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló