Pénzügy

FIRE mozgalom: így tudsz nyugdíjba menni 30 évesen milliomosként

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.10 | 17:34

Vajon milyen érzés lehet annyi pénzt megtakarítani, hogy már 30 évesen nyugdíjba lehet vonulni? Erről szól a FIRE mozgalom, amely egyre több fiatalnak jelent célkitűzést.

A FIRE mozgalom, amely a “financial independence, retire early” (pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjazás) kezdőbetűiből áll, arra ösztönzi a fiatal karrierépítőket, hogy okosan takarékoskodjanak, és akár 20 évvel a szokásosnál korábban vonuljanak “nyugdíjba”. A kritikusok szerint azonban ez a módszer csak kevesek számára elérhető, ám a BBC most hozott néhány példát.

Peter Adaney, egykori szoftverfejlesztő 46 éves és 2006-ban, mindössze 30 évesen vonult nyugdíjba. Úgy tudta ezt megtenni, hogy pályafutása elején körülbelül 600 000 dollárnyi (218 941 500 Ft) befektetést gyűjtött össze. Ezt rendkívüli takarékossággal érte el, amely lehetővé tette számára, hogy a 67 000 dolláros (24 448 467) éves jövedelmének nagy részét megtakarítsa.

Ahogy ő fogalmaz, ez nem igazi nyugdíj, inkább azt jelenti, hogy van választása. Ha nem akar, már nem muszáj dolgoznia. Persze ehhez az kell, hogy az ember 10-15 évig nagyon tudatosan tegyen félre, és minden megpsórolt pénzt jól fektessen be. Ebbe beletartoznak olyan aprónak tűnő spórolási tippek is, mint ez.

Forrás: Pixabay

A FIRE mozgalom jövője

Annak ellenére, hogy a FIRE mozgalom számos kritikát kapott, az utóbbi hónapokban robbanásszerűen nőtt a népszerűsége. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán széles körű sajtófigyelmet kapott, és néhány támogatója ennek következtében híressé vált. Legutóbb Kristy Shen és Bryce Leung, akik “Quit Like a Millionaire” című útmutatójukkal váltak ismertté.

Még azok is, akik anyagilag képesek lennének korán nyugdíjba vonulni, szkeptikusak a FIRE-rel kapcsolatban. Natasha Collins például, aki ingatlanbefektető és előadó, úgy döntött, hogy továbbra is dolgozni fog, annak ellenére, hogy elegendő pénze van a bankszámláján a nyugdíjig.

„Szeretek dolgozni és megosztani a tudásomat másokkal, különben is még csak 30 éves vagyok, felesleges lenne abbahagyni a munkát” – mondta a World Finance.com-nak.

Persze kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy az ember tényleg fel tudja adni az addigi életét. Ez nemcsak pénz, hanem személyiség kérdése is. A FIRE mozgalom összhangban van egy szélesebb társadalmi tendenciával, amely különösen az ifjabb generációk körében elterjedt – nevezetesen, a munkavégzés új módjainak elfogadására való hajlandósággal. Azok számára, akik most léptek be a munkaerőpiacra, ijesztő lehet a kilátás, hogy a következő 40 évben heti 40 órát töltenek egy íróasztalnál. Sokan megkérdőjelezik annak az értelmét, hogy kapnak egy maximum közepesen jó fizetést, ami csak a mindennapi élet fedezésére alkalmas. A FIRE egy alternatívát kínál – rövid távú takarékosságot javasol egy későbbi, teljesebb életért cserébe.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló