Tech

Legális trükkel spórolhatsz vagyonokat a rezsin

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.03 | 18:48
  • trendindex: 3

Teljesen szabályos praktikákkal csökkentheted jelentősen rezsi számládat.

Sok megoldás segít, hogy csökkenteni tudjuk az elektromos áramra fordított kiadásainkat. A legtöbb háztartási áramfogyasztó eszköz fogyasztása jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben – írja a Pénzcentrum. „Egy modern hűtő, mosógép vagy fényforrás a töredékét fogyaszthatja egy idősebb társánál. A vásárlás során

ajánlott ellenőrizni a termék energiacímkéjét,

amivel kapcsolatban 2021-ben jelent meg az új, minden eddiginél szigorúbb szabályozás, amely 6 osztályba sorolja a készülékeket, vásárláskor célszerű a lehető legjobb energiacímkéjűt választani, hiszen ez hosszú távon nagyon előnyös befektetés lehet” – hívta fel a figyelmet Zabari István, a Lumenet alapító-tulajdonosa. A régebbi típusú légkondicionálók fogyasztásának akár csupán felét is fogyaszthatja egy modern, inverteres klíma. Egy 15 éves hűtő lecserélése pedig kb. egyharmados megtakarítást jelenthet.

Egy hagyományos, 60 wattos izzó egy mai, 4 wattos LED fényforrással szemben

sokkal többet fogyaszt. Napi három óra használat mellett egy ilyen fényforrás 61,32 kWh energiát takarít meg egy évben, ami a nem rezsi csökkentett 70,1 forintos áramdíjjal számolva 4298 forint. Egy 14 wattos kompakt fénycsővel hasonlítva össze a LED fényforrásokat, napi három órával számolva évente 10,95 KWh takarítható meg, ez nem rezsi csökkentett áramdíjjal 767 Forint. Egyetlen fényforrás esetén.

Okoseszközökkel nem pusztán kényelmesebbé válnak

a mindennapok, de csak akkor üzemelnek, ha szükségük van rájuk.Egy intelligens fűtési rendszerrel megoldható, hogy akkor induljon be, amikor elindulunk a munkahelyünkről – kellemes időre érünk haza, de nem fűtjük feleslegesen az épületet. Ezek a megoldások nem csupán a spórolás, hanem a fenntarthatóság szempontjából is nagyon fontosak. Egy okostermosztát távolról is vezérelhető, okoskonnektorral pedig távolról is megszakítható a felesleges, bekapcsolva hagyott készülék áramellátása. Egy átlagos háztartás áramfogyasztásának akár

harmada is elmehet feleslegesen áram alatt lévő,

vagy bekapcsolva hagyott eszközökre. Például egy átlagos LCD TV készenléti módban 2-4W között fogyaszt, egy kávéfőző pedig 1W energiát használ el standby módban. Mivel ezekből a legtöbb háztartásban vagy éppen irodában nem csupán egy van, így havonta már érezhető költséget jelenthetnek egy villanyszámlán.

Azokat az eszközöket, amelyeknél nem létszükséglet az állandó net,

kikapcsolás után érdemes teljesen leállítani. Egy átlagos játékkonzol connected standby üzemmódban 13W-ot is elfogyaszthat, ami közel nyolcezer forint évente.

Így gyilkol meg a rezsi emelése, ha nem figyelsz!

Pénzcentrum


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló