Pénzügy

MTI: a magyar háztartások megtakarításai nőttek a legjobban

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.22 | 12:48

Hat volt szocialista ország közül.

A magyar háztartásokban nőtt a legnagyobb mértékben – 28 százalékkal – a megtakarítás összege, hat vizsgált ország közül – közölte az MTI-vel pénteken az Erste.

Az IMAS International reprezentatív kutatásának adatai szerint

az Erste-csoport hat kelet-közép-európai piacából (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) a legnagyobb arányban a szlovákok (86 százalék) gondolják elengedhetetlennek, hogy megtakarítsanak, a sor végén a szerbek (68 százalék) állnak. A magyaroknál az arány 82 százalék. A legtöbbet

a csehek, átlagosan 144 eurót tesznek félre havonta.

Őket a szlovákok követik 125 euróval, harmadik helyen állnak a magyarok, 106 euróval. A szerbek csupán havonta átlag 51 eurót tudnak megspórolni. A régióban általánosnak mondható, hogy akinek megtakarítása van, az elsősorban a váratlan helyzetekre igyekszik felkészülni. Az ügyfelek elsősorban megtakarítási- vagy folyószámlán tartják a pénzüket.

A horvátok érzik úgy a legnagyobb arányban (53 százalék),

hogy romlott az anyagi helyzetük az utóbbi 2-3 évben, a magyarok „csupán” 52 százaléka látja sötétebben a pénzügyeit. A szlovákok és a csehek állnak a legjobban általános pénzügyi tartalék, valamint az időskori öngondoskodás terén is, előbbi célra 87 illetve 85 százalék rak félre, utóbbira 50 illetve 74 százalék. A magyarok 53 százalékának az a célja a spórolással, hogy legyen egy általános pénzügyi tartaléka, míg a nyugdíjas évekre a lakosság egyharmada tesz félre.

Kiszámolta az Orbán-kormány: Önnek is van 13 millió forint megtakarítása


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.