Utazás

Ezek a világ legértékesebb útlevelei jelenleg – előkelő helyen a magyar is

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.13 | 08:18
  • trendindex: 2

Egy friss felmérés szerint a világ legjobb útlevelei között az európaiak dominálnak. Hazánknak is sikerült beférnie a top 10-be.

A Henley Passport Index minden évben figyelemmel követi, mely országok által kibocsátott útlevelek a leginkább utazóbarátok, vagyis tulajdonosai hány országba utazhatnak szabadon, vízum nélkül. Ahogyan arról a CNN beszámolt, az idei friss rangsorban a cég kitér arra, hogy a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások az index 16 éves történelmének legnagyobb különbségeit hozták a világ mobilitása tekintetében. Az ideiglenes jelleggel élő korlátozásokat, tehát a jelenlegi utazási korlátozásokat azonban az index összeállításakor nem vették figyelembe.

Az első helyen végző útlevelek – Japán és Szingapúr – tulajdonosai elméletben 192 országba tudnak vízummentesen berepülni. A legerősebb útlevelek tízes listáján az európai országok dominálnak, a második helyen Dél-Korea és Németország osztozik (190 ország), a harmadik helyen pedig Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország található (189). A negyedik helyre Franciaország, Hollandia, Svédország, Ausztria és Dánia került fel (188), az ötödikre pedig Portugália és Írország (187).

A hatodik helyen Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok osztozik (186). A hetedik Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország és Málta (185) lett holtversenyben.

A kelet-európai országok közül Magyarország Lengyelországgal osztozik a nyolcadik helyen (183). A top 10-be befért még Litvánia és Szlovákia (182), valamint Észtország, Lettország és Szlovénia (181).

A pandémiától eltekintve az utóbbi években jelentősen erősödtek a világ útlevelei. 2006-ban például egy személy általánosságban 57 országot tudott vízummentesen meglátogatni az útlevelével, ez ma már 107 országot jelent.

Az index a leggyengébb útlevelek listájára is kitér, ezek között olyan országok okmányai vannak, mint Észak-Korea, Nepál, Szomália, Jemen, Pakisztán, Szíria, Irak és Afganisztán. Az index alján szereplő afgán útlevéllel mindössze 26 országba lehet előzetes vízum nélkül berepülni.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.