Utazás

Ezek a világ legértékesebb útlevelei jelenleg – előkelő helyen a magyar is

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.13 | 08:18
  • trendindex: 2

Egy friss felmérés szerint a világ legjobb útlevelei között az európaiak dominálnak. Hazánknak is sikerült beférnie a top 10-be.

A Henley Passport Index minden évben figyelemmel követi, mely országok által kibocsátott útlevelek a leginkább utazóbarátok, vagyis tulajdonosai hány országba utazhatnak szabadon, vízum nélkül. Ahogyan arról a CNN beszámolt, az idei friss rangsorban a cég kitér arra, hogy a koronavírus miatt bevezetett utazási korlátozások az index 16 éves történelmének legnagyobb különbségeit hozták a világ mobilitása tekintetében. Az ideiglenes jelleggel élő korlátozásokat, tehát a jelenlegi utazási korlátozásokat azonban az index összeállításakor nem vették figyelembe.

Az első helyen végző útlevelek – Japán és Szingapúr – tulajdonosai elméletben 192 országba tudnak vízummentesen berepülni. A legerősebb útlevelek tízes listáján az európai országok dominálnak, a második helyen Dél-Korea és Németország osztozik (190 ország), a harmadik helyen pedig Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország található (189). A negyedik helyre Franciaország, Hollandia, Svédország, Ausztria és Dánia került fel (188), az ötödikre pedig Portugália és Írország (187).

A hatodik helyen Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok osztozik (186). A hetedik Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország és Málta (185) lett holtversenyben.

A kelet-európai országok közül Magyarország Lengyelországgal osztozik a nyolcadik helyen (183). A top 10-be befért még Litvánia és Szlovákia (182), valamint Észtország, Lettország és Szlovénia (181).

A pandémiától eltekintve az utóbbi években jelentősen erősödtek a világ útlevelei. 2006-ban például egy személy általánosságban 57 országot tudott vízummentesen meglátogatni az útlevelével, ez ma már 107 országot jelent.

Az index a leggyengébb útlevelek listájára is kitér, ezek között olyan országok okmányai vannak, mint Észak-Korea, Nepál, Szomália, Jemen, Pakisztán, Szíria, Irak és Afganisztán. Az index alján szereplő afgán útlevéllel mindössze 26 országba lehet előzetes vízum nélkül berepülni.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló