Utazás

Felkészül a világ első protézissel élő űrhajósa

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.22 | 20:18

Csontrákból gyógyult orvosasszisztens lesz a SpaceX egyik utasa.

A SpaceX magán űripari vállalkozás egyik űrrepülésére Jared Isaacman amerikai milliárdos a saját maga mellé szóló további három jegyet jótékony célra ajánlotta fel. Az egyik jegyet Hayley Arceneaux kapja – jelentette be hétfőn a St. Jude Children’s Research Hospital.

Isaacman február elején jelentette be, hogy 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) gyűjt a jegyek révén a kórháznak, az összeg felét ő maga állja. Isaacman az egyik jegyet a St. Jude-nak ajánlotta fel. A 29 éves nő egykor maga is a kórház páciense volt, tavaly vették fel asszisztensi pozícióba.

Ő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben

– két évvel fiatalabb, mint repülése idején a NASA eddigi csúcstartója, Sally Ride volt. Várhatóan az év végén utazhat az űrbe Isaacman és két egyelőre még ki nem választott szerencsés társaságában. Arceneaux lesz ráadásul az űrben az első protézissel élő személy is: tízéves korában kapott egy titániumrudat a bal combcsontjába. Bár sántít és esetenként fájdalmai vannak, ez nem akadályozza meg abban, hogy a Crew Dragon fedélzetén a csapat orvosi tisztjeként az űrbe repüljön.

“A rák ellen vívott harc igazán felkészített erre az útra.

Keménnyé tett, de megtanított arra is, hogy minden váratlan lehetőségre készen álljak és haladjak előre” – mondta Arceneaux. Kiemelte, szeretné megmutatni a fiatal pácienseknek és más ráktúlélőknek, hogy “a határ még csak nem is a csillagos ég”.

A gyerekkórház számára eddig kilencmillió dollár gyűlt össze.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX hétfői közlése szerint még idén elkezdődik. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX. Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással ér földet Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

The Guardian


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló