Utazás

Úgy elszálltak a görög árak, sok helyi olcsóbb külföldi úticélt keres inkább magának

Görögország már messze nem a takarékos turisták Mekkája. A Covid után és az energiaárak berobbanását követően kilőttek az árak Görögországban is és aki nem időben foglalt, az amúgy a megfizethetőbb Krétán is csak tekingethet körbe, amilyen árak vannak arrafele. Helyszíni tudósítónk jelenti.

Sokan vannak, túl sokan – mondja Christos, a chánai taxis, aki az araszoló forgalom egyik okaként a turistákat látja. Június elején szokatlanul sokan – teszi hozzá, utalva arra, hogy amúgy máskor inkább június közepe tájékán kezdik Krétát jobban felkapni a turisták. De hát a Covid óta semmi sem az, mint ami korábban volt. Christos maszkban ül a taxiban, és erre kötelezve van az utas is; a törvény szerint zárt térben a maszk viselése már nem elvárás a hó elejétől, de a közlekedési eszközökön szigorúan az.

A Chaniá közeli Agia Ana nyaralóhelyen a super marketekben a pénztároson van maszk, a család nagyjai már maszk nélkül nézik az árakat, amik bizony eltérnek a tavaly évben látottaktól. Leginkább a benzinkutaknál hőköl hátra az ember, tavaly 1.8 euró volt a benzin literje, ez ma már 2.3 körül mozog, de nem ritkán a városközponti, turistás részeken még több is.

Bár az önfenntartó Krétáról azt tartják, a szárazföld után a második leginkább megfizethető görög úti cél. Tavaly részletesen taglaltuk, milyenek is az árak a Kükládokon, nos, ezúttal elmondhatjuk, hogy Kréta árban beérte a tavalyi Küklád árakat.

 

Étkezés (középkategóriás étteremben, városban)

 • hal 18-20 euro
 • suvlaki 13 eurótól
 • gyros pite 3.5 euró alatt sehol sem
 • gyros tál: inkább 10 körül kezdődik
 • Steakek 15, de inkább 20 euró körül mozognak
 • Sör: fél literes 5 euró
 • Sör, 4 deci, csapolt 5 eurótól
 • Víz: 2 euró minimum
 • Bor, fél karaf: 15 euró
 • üdítő: 2 euró alatt csak elvétve

A szállásokat tekintve jól látszik, a görög nyitás és enyhítés, meghozta az utazók foglalási kedvét, és ez kihatott az árképzésükre is.

 

Szállás (Airbnb van a legtöbb)

 • szoba 50 eurótól/éj
 • stúdió 60 euró/éj/fő
 • Stúdió két főre: inkább 80-100
 • Apartman, konyhával, 100 eurótól
 • Apartman, két hálószobával, konyhával, 120 euró, de nem tengerre néző

 

Chania: van ami nem változik
Panoráma a Panoráma stúdióból. A tulajdonos csak a kilátást illetően nem változtatott a korábbi állításain 

Bár messze még a főszezon – vagyis július közepe – szabad szálláshelyeket jó helyen csak borsos áron lehet találni. A görög turizmus egyik vezető tisztségviselője szerint idén átlagosan 30%-al drágulnak üdüléseik 2019-hez képest a görögöknél a vendéglátás és a közlekedés működési költségeinek növekedése, valamint a hatalmas ágyigény miatt. Érdekes módon egyre több görög tervezi, hogy a nyarat szülővárosában, nyaralójában tölti, nem utazik annyit belföldön, vagy ha már utazik, akkor inkább külföldi, megfizethetőbb utat választ. (Az mondjuk biztos, hogy a török árak nem ugrottak meg olyan mértékben, mint a görögök, részben a török líra beesése miatt sem.)

A Görög Szállodák Szövetségének vezetője, Grigoris Tasios a szervezet néhány napja tartott közgyűlésén elmondta, hogy a szállodák átlagos működési költségei 25-30%-al emelkedtek. Ennek nagy része a vendégekre hárul majd – ismerik el turisztikai források, megjegyezve, hogy az ágazat járvány idején felgyülemlett tartozásai nem teszik lehetővé, hogy árat csökkentsenek.

És nagyon nem mindegy, hogy mikor is foglalt az ember szállást, utazás. Azok, akik még az ukrajnai háború előtt, az energiaválság kirobbanását megelőzően, akár 40-50 százalékkal kevesebből is megúszhatják a szállásköltségeket, mint azok, akik ezt követően, vagy ne adj isten, ad hoc foglalnak az utolsó pillanatban. Persze, a foglalás sem garancia mindenre: hiába állapodik meg az ember szezon elején valamiben, a tulajdonos  – látva a turisták rohamát és a foglalási igényeket – addig csűri a dolgokat, jellemzően az árakat, hogy másik szállás után kell nézzen a saját kárából tanuló utazó.

Amúgy Aga Ana nyaralóhelyen a komótos esti zsibongás azt sejteti,  erős főszezonja lesz Görögországnak, hiába az áremelkedés, a nép nyaralni akar, ennek okán pedig fog is.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sorozatok
5 sorozat, amire érdemes várni
 • szerző:nuus
 • 2022. 07. 17.