Utazás

A Google Earth-ön szúrták ki a legnagyobb matrjoskaszigetet

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.17 | 13:36

Különleges földrajzi furcsaságot fedezett fel Josh Calder. A férfi a Google Earthot tanulmányozva egy matrjoskaszigetet talált Kanadában. Vagyis egy szigetben van még egy tó, abban még egy sziget.

A Google Earth műholdas felvételei új távlatokat nyitottak az emberiség számára, és lelkes felfedezőknek köszönhetően olyan helyszínekre is fény derült, amelyekről még a szakértők sem tudtak – írja a femina.hu. Ilyen a világ legnagyobb matrjoskaszigete is, egy különleges földrajzi furcsaság, amit 2007-ben fedezett fel egy Josh Calder nevű férfi a Google Earth-ön.

A Google Earthot tanulmányozva fedezte fel a férfi a Föld legangyobb matrjoskaszigetét/Fotó: 123rf.com

A névtelen táj egy „rekurzív” sziget, ami azt jelenti, hogy egy tóban található egy másik szigeten, ami szintén egy sziget tavában fekszik. A sziget érintetlen, távol esik a civilizációtól, és még sosem járt rajta ember. A hozzá legközelebbi település, Cambridge Bay, majdnem 150 kilométerre található, és nem vezet oda út.

A matrjoskasziget a kanadai Victoria-sziget Nunavut nevű településén található. Teljes területe mindössze 16 187 négyzetméter, a tó, amiben fekszik, csak kicsivel nagyobb nála. A sziget mérete ellenére a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb rekurzív sziget.

A matrjoskasziget a maga nemében kiemelkedő méretű. Nem sokkal a felfedezése előtt bukkantak egy hasonló szárazföldre a Fülöp-szigeteken, a Taal-tóban, ami egy krátertóban található a Vulkán-szigeten.

A matrjoskasziget felfedezése rávilágít a Google Earth erejére, és arra, hogy mennyi mindent rejt még a Föld, amit még nem fedezett fel az emberiség.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló