Utazás

Szubjektív alsó: 10 dolog, amit nem árt tudnod, ha Görögországba készülsz

Görögországot mindenki ismeri, vagy legalábbis azt gondolja az ember, hogy persze, hogy ismeri, hiszen az történelemkönyvekben az ókortól jelen van, és hát ugye nem is valami távoli ország, szóval már csak ezért is. Összeállításunkban igyekszünk ugyanakkor olyan dolgokra is rávilágítani, amik nem feltétlenül maguktól értetődőek.

1. Az a méltán híres görög vendégszeretet

A Covid és a gazdasági válság sajnos rányomta a bélyeget a görög idegenforgalmi szektorra is, amiben közel kétmillió ember érintett. A kieső bevételek és korlátozások nem múltak el nyomtalanul, a jelek szerint megviselték a turizmusban dolgozókat; ha foglalásról van szó, a déli lazaság már a múlté, befeszül a tulaj, ha az utazó nyitott végű foglalást szeretne. Mondjuk főszezonban erre nincs is nagyon mód, olyanok lettek az árak. A széles mosoly sok helyen a fizetésig tart, aztán átkerül a turista a kevésbé fontos kategóriába. A segítőkészség és az empátia ugyanakkor nem tűnt el, főként ha olyan helyeken bóklászik az ember, ahol kevesebb a turista, ott kevésbé megtépázott ideggel bíró görög is akad. Egyszóval, türelem kell.

2. A gyalogátkelőhely nem azért van, hogy biztonságban érezzük magunkat 

“Az volt a furcsa maguknál, Budapesten, hogy megálltak az autók a gyalogátkelőhely előtt” – mondja a krétai taxis, és nem viccből. Görögországban még akkor sem ajánlatos óvatlanul átmenni a zebrán, ha éppen zöld a lámpa. A KRESZ szabályokat eléggé sajátságosan értelmezik a helyiek és csak a turista sofőrök engedik át a gyalogátkelőhelynél téblábolókat előzékenyen. 

3. Az idő mint relatív fogalom

Turista vagy, van időd – ez egy általános felfogás. Éppen ezért sem ajánlatos az úton ledudálni az előttünk megálló helyi lakost, aki vígan ordítozva cseverészik valami ismerőssel, miközben elállja az utat. A haladás amúgy sem folyamatos és akadálytalan, a nyári hónapokban százezrek lepik el a görög strandokat és a nyaralókat hurcolászó buszok a világ legtermészetesebb módján állnak meg az úttest közepén, hogy ott tegyék ki az utasokat. 

A méltán híres matalai strand, az öt emeletnyi barlangokkal
A méltán híres matalai strand, az öt emeletnyi barlangokkal

4. Minél elszigeteltebb helyen vagy, annál hangosabbak a helyiek

Görögország 1300 szigettel rendelkezik. Ebből a Wikipédia szerint csupán 170 lakott. Nem egy olyan sziget van, ahol a kikötőben és annak környékén élnek csupán. Általános jelenségként is felfogható, minél ritkábban lakott az adott sziget, annál hangosabban kiabálnak a helyiek. Nem azért, mintha haragosak lennének, csak egyszerűen a tenger, a szél, a távolság erre szoktatta őket, és hiába áll az asztal túlfelén valaki, jó görög szokás szerint az asztalfőn ülő olyan hangerővel kommunikál vele, hogy az asztalon végigsimuló papír terítő is belerezdül. Persze, ordítanak akkor is, ha éppen meglátják a másikat az út túlfelén, de ugyanígy ordítanak, ha telefonálnak. Szóval, semmi személyes, de nem árt felkészülni, hogy a kommunikációt nem ugyanúgy kezelik mint mi, vagy neadjisten egy még visszafogottabb északi ország szülötte. 

5. A kávé és nem csak a görög kávé szerepe a görögöknél

“De hát csak most hoztam ide”  – mondja a tulajdonos értetlenül, mikor pár perc alatt kivégzi az ember a görög (török) kávét. A kávézásnak a Balkánon szertartása van, a kávézás nem annyit tesz, hogy munkába menet előtt felhörpintjük a koffeinadagunkat, és megindulunk. A kávézás közösségi élmény. Ne keressünk hazai értelmeben vett újvonalas kávézókat (ok, nagyobb városokban azért vannak ilyenek is), a görögök jellemzően pékségekbe, kávézókba ülnek be, és gyenge-közepes eszpresszók mellett a frappé vezet, de a nagyon népszerű természetesen a görög kávé. A görög kávé zaccos, így aki arra vár, hogy csak simán felhörpinti, nem árt, ha felkészül arra is, hogy lesz mit elrágnia a későbbiekben. Ezért sem érdemes sima, kis adagot kérni, a dupla görög kávénál már több az esély, hogy rendesen le tudjon ülepedni a kávézacc. A frappézás ugyanakkor állandó jelenség, nem ritka hogy kávé házhozszállítással kérik a helyiek a hideg, de erős nagy adagos kiszerelésben a frappét, amit aztán képesek fél napon át szürcsölni. 

Chaniaban kávézni jó

6. A törvény nem feltétlenül azért van, hogy betartsák

Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, de sokkal jobban jár az ember, ha készpénzzel készül, főként bérléseknél. Ez pedig azt is jelenti, hogy lehet alkudni, sok helyen alapból 10-15 százalék lejön az árból. Az, hogy kap e nyugtát az ember, már erősen eseti kérdés, de inkább igen, mint nem, viszont egyértelmű, ha nem muszáj, akkor szívesen eltekintenek attól, hogy hivatalos bevételként legyen feltüntetve akár egy apartman bérlése vagy motorkölcsönzés. Nem azért mert nettó adócsalók lennének, sőt. Egyszerűen benne van a köztudatban, hogy keresni kell a kiskapukat, túl kell élni, mert így is sok az adóteher, és a 10 százalék körüli infláció sem segíti őket.

7. Az ajvékolás nagymesterei a görögök

Azt mondjuk, hogy a magyar kesergő nép. Nos, a görög akkor az, amely feltalálta a folyamatos panaszkodást. Olyan nincs, hogy egy görög valamiről éppen ne tudna panaszkodni. Ha kifogy éppen a Coviddal kapcsolatos szóáradatból, akkor következik az időjárás  – túl meleg van, túl erős a szél – , de ha már ezt is dobta, állandó és örök téma a mindig kormányzat. “Malaka” (seggfej) kb minden politikus. Mit tegyen az emner, bólogat, ismerős. (az ajvékolás nem görög eredetű szó, tényleg nem. Alapból a görögök mindent magukhoz kötnek, ok, sokat joggal, de ez speciel jiddis). 

8. Alkudni és nem kapkodósan

A görög alapvetően kereskedő nép már a régmúltból. Az árképzésnek megvan a maga logikája, ahogyan az alkudozásnak is. Az árképzésbe belejátszik, hogy tavaly menni volt az ami, most mennyivel lett több a beszerzés, de alapvetően az alapár az mindig fix, ha kevés a vásárló, nincs alku, ha van, lehet játszani a számokkal. Viszont az alkudozás nem az a klasszik poroszos (mondjuk ők nem is alkudnak, fizetnek, mint a porosz katonatiszt). Itt körbejárjuk a témát, elmondjuk, kinek miért és hogyan van az élete úgy, ahogy, majd a végén pár baráti gesztus kíséretével mindenki enged egy kicsit, mert ez tulajdonképpen egy nemsemleges tánc.  A lényeg, hogy mindenki érezze jól magát, az alku közben is, és azt követően meg főként. És nem felkapni a vizet, hanem mosolyogni és bólogatni, majd rájátszani. 

9. A család mint olyan

Állítólag Görögországban van a legkevesebb válás és a legnagyobb harmónia szex terén házastársak között (Durex felmérés, szóval, vagy így van, vagy..), egy biztos. A görög családmodell messze van a magyartól. Ha azt látjuk, családi üzemeltetésű szállás, akkor legyünk tisztában azzal, hogy az adott család apraja és nagyja ott van, részesei a pihenésünknek, vagy éppen annak zavarásának. Mert a görögök úgy élik a mindennapjaikat a turistákkal terhelt hétköznapjaikban, mintha mi sem történne; élnek, vitatkoznak, a gyerekek hajnalban és este ordítanak cudarul, és csak akkor veszik le a hangerőt, ha már a harmadik skandináv turista megy ki sörért a közeli szupermarketbe. Egyszóval, a család a görögöknél terebélyes, hangos és mindenekfelett álló. Legfőképpen a turista felett, aki jön és ugye hamarosan megy. 

10. Büszke és hazafias a görög

Ami görög, az csak jó lehet. A gasztronómia megkerülhetetlen és alap, Ahogy a kávézásnak, úgy az étkezésnek is megvan a helye és ideje. A görög család jellemzően vasárnap kerít időt magának arra, hogy ráérősen étkezzen, ezért ilyenkor jó étteremben helyet találni csak nehézkesen meg, de ha mégis, akkor láthatjuk, ahogy fél három körül összegyűlik a szűk família, majd komótosan elköltik az ebédet, beszélgetve, egymás tányérját rendesen próbára téve, és időt nem kímélve – végül is, lassan már belehajlik a mi vacsoraidőnkbe is, mire befejezik. 

A görögök rettentő büszkék az országukra, és a kultúrájukra. Amikor a leghíresebb görög kerül szóba, okosan tesszük, ha nem a kedvenc sorozatunk Görögjét említjük, egyrészt nem ismerik a Wire-t, másrészt meg hogy jövünk mi ahhoz, hogy nekik megmondjuk, ki a leghíresebb közülük. Ők persze tudják, hogy Puskás és Détári ki volt (náluk is focista), de azt is, hogyan állunk sok közéleti dologhoz. 

+1 dolog, amit minden görög értékel

Cudar nehéz nyelv a görög, de ha pár alap kifejezést sikerül elsajátítani, sokkal szélesebb lesz a mosoly és egyszerűbb a mindennapi élet. Ephatisto para poly (nagyon szépen köszönöm) mindig jól jön. 

 

Olvasd el ezeket is:

Úgy elszálltak a görög árak, sok helyi olcsóbb külföldi úticélt keres inkább magának


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.