Utazás

Vízhiány pusztít Szicíliában, a turisták sorra mondják le az útjukat, tehetetlenek a helyiek

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.09 | 17:34

Vízhiány pusztít Szicíliában. A könyörtelen szárazság vezetett el odáig, hogy a szigeten az elviselhetetlen meleg már pusztító hatással van a turizmusra és a mezőgazdaságra.

Agrigento a lenyűgöző Templomok Völgye, Szicília egyik leghíresebb turisztikai célpontja, árnyékot vet azonban a felhőtlen boldogságra valami. Könyörtelen a szárazság és vízhiány pusztít Szicíliában, ami katasztrofális hatással van a turizmusra és a mezőgazdaságra.

Szicília 2023 februárja óta rendkívüli szárazságtól szenved. A vízhiány egyes területeken drasztikus intézkedéseket kényszerített ki: a vízellátást 45%-kal is csökkentették, Agrigentóban pedig éjszakára elzárják a csapokat. A szállodák és panziók kénytelenek elutasítani a vendégeket a vízhiány miatt. Nincs elég vizük ahhoz, hogy biztosítsák vendégeik számára az öblítő WC-t vagy a zuhanyzást a nyári melegben töltött nap után. A gazdák eközben levágják állataikat, hogy vizet takarítsanak meg a túléléshez.

vízhiány pusztít
Vízhiány pusztít Szicíliában/Fotó:

„Jól van, hogy az emberek megnyugtatást kérnek tőlünk, mielőtt eljönnének, de nem tudjuk, mit mondjunk”

– mondta a CNN-nek Giovanni Lopez, Le Cinque Novelle panzió tulajdonosa.

Vízhiány pusztít Szicíliában és ez súlyos csapást mér a sziget gazdaságának egyik pillérére, a turizmusra. A turisták sorba mondják le foglalásaikat, a bevételek pedig drámai mértékben zuhannak. Agrigento panziótulajdonosai szűrőket szerelnek fel a zuhanyzókba a vízmegtakarítás érdekében, de ez nem elegendő a növekvő kereslet kielégítésére. A turisták csalódottak és aggódnak a helyzet miatt, sokan közülük úgy döntenek, hogy más úti célt választanak.

A vízhiány nem kíméli a mezőgazdaságot sem. A citrusfélék összezsugorodnak a fákon, a legelők kiszáradnak, a gazdák pedig kénytelenek öntözés nélkül hagyni terményeiket. A víztározók kiürülnek, a kutak kiszáradnak, a sziget élelmiszerellátása komoly veszélybe kerül. A gazdák tehetetlenül figyelik, ahogy pusztulnak befektetésük és megélhetésük.

Szicíliában nem új keletű a vízhiány, de a klímaváltozás súlyosbítja a helyzetet. A szigetnek sürgősen új vízforrásokra és hatékonyabb vízgazdálkodási stratégiákra van szüksége a túléléshez. A régi sótalanító üzemek újjáélesztése, új kutak fúrásának felgyorsítása és a vízszivárgás csökkentése mind elengedhetetlen lépések.

Szicília vízhiánya összetett probléma, amely azonnali és hosszú távú megoldásokat is igényel. A szigetnek sürgősen cselekednie kell, mielőtt a vízhiány katasztrofális következményekkel járna a turizmusra, a mezőgazdaságra és az ott élők életére. A helyi hatóságok, a vállalkozások és a lakosság összefogása elengedhetetlen a válság leküzdése érdekében.

(via)

Megtudhatja, hogy melyik a legboldogabb ország, amit még csak most ért el a fejlődés.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló