Utazás

Bhután boldog ország, mégis utolérte a fejlődés – Mit jelent ez az ott élőknek?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.08 | 11:33

A világon az egyik legboldogabb ország Bhután. Az ott élőknek ez sokkal fontosabb a gazdasági jólétnél. Fontos a spirituális érték, a család és a közösség. A fejlődés viszont őket is elérte. Az orsdzág összesen 700 ezer lakossal, amely csak 1999 óta sugároz rendszeres televíziós adásokat.

A Himalája hegyei között, Kína és India között magasan fekvő Bhután, a “Mennydörgés Sárkány Földje” egy buddhista monarchia, összesen 700 ezer lakossal, amely csak 1999 óta sugároz rendszeres televíziós adásokat. A legtöbb ember, aki hallott Bhutánról, két dolgot tud: az ország 100 dollár/nap fenntartható fejlődési díjat számít fel a turistáknak és nagyon magas az itt élők boldogságindexe, vagyis egy boldog ország – írja az edition.cnn.com.

boldog ország
Bhután a boldog ország/Fotó: 123rf.com

De vajon Bhután valóban boldog? És mit jelent ez az itt élőknek? Sokan büszkék a hagyományokra, a természeti szépségre és a szoros közösségi kötelékekre. De a modernizáció kihívásaival is szembesülnek, és aggódnak amiatt, hogy a gyors fejlődés elveszítheti a királyság egyedülálló öntudatát.

A világboldogsági jelentésben nem szerepelnek

Az Oxfordi Egyetem és az Egyesült Nemzetek Szervezete által évente közzétett World Happiness Report (világboldogsági jelentés) az északi országokat, Finnországot, Svédországot és Dániát helyezi a boldogság-rangsor élére. A lista a világ 143 nemzetét és területét sorolja fel – de Bhután nem tartozik ezek közé.

A bhutániak számára a boldogság összetettebb fogalom, mint a puszta gazdasági jólét. A spirituális értékek, a család és a közösség fontos szerepet játszanak. A buddhizmus mélyen jelen van a bhutáni társadalomban, és sok ember számára a béke és a megvilágosodás keresése a legfontosabb.

A modernizáció és a hagyományok ütközése

A modernizáció egyre nagyobb mértékben éri el Bhutánt. Nő az internet elterjedése. Egyesek örülnek a fejlődésnek, és új lehetőségeket látnak benne, mások aggódnak amiatt, hogy a modernizáció aláássa a bhutáni kultúrát és értékeket.

A kormány igyekszik egyensúlyt teremteni a modernizáció és a hagyományok között. A fenntartható fejlődésre összpontosítanak, és olyan politikákat vezetnek be, amelyek megőrzik a környezetet és a bhutáni életmódot. Ugyanakkor elismerik a változás szükségességét, és igyekeznek biztosítani, hogy a bhutániak hozzáférjenek a modern technológiák és lehetőségek előnyeihez.

A jövő Bhután számára

Bhután a változások kellős közepén van. A modernizáció és a globalizáció kihívásaival kell szembenéznie, miközben igyekszik megőrzini egyedülálló identitását és kultúráját. A bhutániak számára a boldogság továbbra is fontos érték, és a jövő kulcsa az lesz, hogy megtalálják az egyensúlyt a hagyományok és a modernitás között.

(via)

Itt olcsó olaszországi vonatútról olvashat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló