Utazás

Szubjektív alsó, 2: görög Covid-teszt, és ami vele jár – négy lépés távolságból

Négy lépés távolságból és erősen hessegetve mondja a nakszoszi kórház biztonsági őre, hogy maradjak az udvar közepén. A maszk miatt nehezen érteni a göröggel vegyített angol szavakat, de annyi lejön, a Covid-gyanú miatt a kórházba nem lehet belépni, az udvar közepén van egy árválkodó konténer, ott már állnak páran, ott kell várni majd a doktorra, aki eldönti, mi legyen az emberrel a tünetek alapján.

Vacakul lenni alapból nem kellemes, de ha a tünetek kicsit is hasonlítanak a mostanság annyit emlegetett Covid 19-re, az kimondottan szívás, még akkor is, ha mindezt egy amúgy pazar görög szigeten éli meg az ember. A görög protokoll teljesen logikus és egyértelmű, akinél bármilyen egyező tünet jelentkezik, azt azonnal el kell különíteni, és kivizsgálni. Azt persze az udvaron idegesen és aggódva rohangáló apuka, és légszomjjal fájdalmasan küzdő tinédzser lánya sem tudta még, hogy pontosan milyen vizsgálatokról is van szó, egyet persze biztosan lehetett sejteni, hogy nem szerológiai – vagy nem csak az – teszt vár az emberre, hanem PCR-es is, amit, aki tud, kerül. Mondjuk, joggal, de erről majd később. 

Görög dráma helyett mediterrán lazaság

A görög életérzés  – bár nem hatja át teljesen a egészségügyet -, de nyomokban azért fellelhető; a kapkodás itt sem jellemző az emberekre. Még akkor sem, ha a tinédzser lány már kétrét görnyedve, kezeit mellkasára szorítva, előre-hátra himbálva magát próbál kortynyi oxigénhez jutni, miközben a sziesztaidő végén egyre több kórházi alkalmazottból lesz távolságtartó szemlélődő. Nagyjából ekkor pattanhatott el valamin az ötvenes apában, aki a nagyjából száz kilójával indult meg, hogy akkor ő hozza ki az orvost, ha az magától már nem jön. A biztonsági őr és egy másik személyzetis együttes rábeszélése és kemény ordítozása után állt csak le az apa. A doktor is előjött, tett egy kört, adatokat vett fel, és kérdezte ki maszkban, és négy lépés távolságból az embereket, hogy miért is vannak itt. 

Négy lépés távolságból, vizsgálat
Négy lépés távolságból, vizsgálat

A biztonság ugye viszonylagos

Nakszosz ugyanakkor a maga nemében ritka egy sziget. A görög statisztikák szerint országosan nagyjából 280-300 körül van a napi fertőzöttek száma, de a Küklád szigetcsoporton belül – amelynek Nakszosz a legnagyobbika – csupán tíz és húsz új beazonosított eset van az itteni szigetekre vetítve. Az emiatt bevezetett korlátozások persze nem arattak osztatlan sikert, de ennek ellenére a görögök  – mint ahogy sorozatunk első részében meg is íruk  – jóval szabálykövetőbbek, mint amit Magyaroszágon, vagy akár Szerbiában lát az ember. Ám amíg a szomszédos Míkonosz és Párosz már nem egy tucat fertőzöttet regisztrált, addig Nakszoszon ez a szám még mindig zéró. Ez persze a hivatalos statisztika, amit csak az nem von kétségbe, akinek hivatalból nem szabad – így az a medikus sem, aki éppen a kórház udvarának másik szögletébe, mosdóhoz kísért, a karantén-konténerhez, és közben mondta, hogy talán ha egyszer használták ezt a konténert, ami azóta azt a célt szolgálja, amiért én is oda igyekeztem. 

Vagyis ez a sziget – ahogy a tanonc mondja, – papíron – esetmentes. Ez persze ad egy viszonylagos biztonságérzetet az embernek, de mondjuk nem egy olyan kórház udvarán, ahol rajta kívül még vagy négy másik potenciális-covid-esetet várja, hogy az orvos megvizsgálja, közben ki-ki leveszi a maszkot leveszi, forgatja, orrát kidugja, hogy beleszagoljon az nakszoszi késő estébe, merthogy az idő erősen múlik. És míg órák óta várakozik az ember, elgondolkodik, mikor van nagyobb esélye az egészség megőrzésére, ha a kórházon kívül marad, vagy ha kivizsgáltatja magát.

Minden beteg után fél órás fertőtlenítés jött
Minden beteg után fél órás fertőtlenítés jött

Negaítvumok és pozitívumok

A vizsgálat ugyanakkor – mint ahogy az egész folyamat – körülményes, lassú, ellenben alapos. Vérvétel, EKG, tüdő és PCR is van –  ez utóbbinál érhető a menekülési inger, épeszű ember nem szívleli ha ecsetelik a garatját, orrát. Ami kevésbé fájdalmasa, hogy bár nem ingyenes, messze nem kerül annyiba a PCR-teszt, mint a szigeten található magánlaboroknál. Az állami ár 32 euró, a klinikák ennek a négyszereséért végzik el a PCR-tesztet. A kórház ugyanakkor sokkal alaposabb; vagy négyféle vizsgálat után mondja azt az orvos, “Ne aggódjon, maga szinte biztosan nem koronás. Hogy mi a baja, azt nem tudom. Lehet, allergia, lehet felső légúti fertőzés. Minden esetre váltsa ki ezeket, szedje be, aztán, ha nincs jobban, és még mindig fullad, jöjjön vissza, amikor és ha tud. Aztán csinálunk még vizsgálatokat, jó?” Jó, persze. Mit tehet az ember. 

Menjen előtte fizetni, és a másnapi eredményig a szállást jobb nem elhagyni. 

A teszt eredménye tényleg negatív lett. Ami viszont pozitív.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló