Utazás

Készülj fel a hülye utastársakra!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.29 | 06:01

Beszólnak a sztyuviknak, néha meg is ütik őket. Az is lehet, hogy a gépet kezdik el lebontani, akár 10 ezer méteres magasságban is. Ők a hülye utasok. Egyre több van belőlük lehet, hogy melléd is leül nemsokára egy.

Egy év alatt 16 százalékkal emelkedett a fegyelmezetlen utasok száma a repülőgépeken – közölte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A fegyelmezetlen utasok az alábbi hülyeségeket csinálják a szervezet szerint:

  • beszólnak a személyzetnek,
  • nem csinálják azt, amit a személyzet mond,
  • elkezdik rongálni a repülőgépet.

A legkeményebbek meg is ütik a repülőgép személyzetének valamelyik tagját, vagy utastársukat. 2015-ben 10 854 esetben kellett intézkedni nem megfelelően viselkedő utassal szemben, a szervezet adatai szerint. A verekedők ennek a létszámnak 11 százalékát tették ki.

Egy évvel korábban még 16 százalékkal kevesebb volt az IATA szerint is fegyelmezetlen utas, tehát a hülyén viselkedők száma egyre csak nő.

A hüle viselkedés kiváltó oka legtöbbször a beszállás előtti alkohol és/vagy drogfogyasztás. Alexandre de Juniac, az IATA vezérigazgatója a romló adatok miatt arra hívta fel az országok figyelmét, hogy vegyék fel jogrendjükbe az úgynevezett Montreal Protokollt. Ez a jogi formula a hülye utasokkal szembeni eljáráshoz szükséges nemzetközi jogi keretet biztosítja. A 2014-ben keletkezett ajánlást eddig hat ország iktatta jogrendjébe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló