Utazás

Térképen a világ legveszélyesebb és legbiztonságosabb országai

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.12 | 14:14
  • trendindex: 3

Finnország a turisták számára a legbiztonságosabb ország, Nigéria pedig a legveszélyesebb. A Világgazdasági Fórum legfrissebb tanulmányában azonban ennél meglepőbb adatokra is bukkantunk. Elutaznál Katarba? És Ománba? Biztonságosabb hely a turisták számára az Egyesült Államok, mint Magyarország?

Az utazók számára a legbiztonságosabb hely a világon Finnország, amit két ázsiai ország követ. A Világgazdasági Fórum idén is kiadta a világ turizmusával foglalkozó tanulmányát, amiből az is kiderül, mely országokat tartották a legveszélyesebbnek 2015-ben.

Az adott ország biztonságát mutató index kiszámításánál a jelentés készítői figyelembe vették többek között egy lehetséges terrortámadás kockázatát, a gyilkosságok és a közúti balesetek számát is. Ez alapján állították össze a listát, amint azért találtunk néhány érdekességet.

A legbiztonságosabbak és a legveszélyesebbek

A világ legbiztonságosabb országa Finnország. Ez persze nem meglepő, azonban a második és harmadik helyen nem európai országokat, hanem két közel-keleti államot találunk: Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat.

A 10 legbiztonságosabb ország:

  1. Finnország 6,7 pont
  2. Katar 6,61 pont
  3. Egyesült Arab Emirátusok 6,6 pont
  4. Izland 6,54 pont
  5. Ausztria 6,47 pont
  6. Luxemburg 6,46 pont
  7. Új-Zéland 6,41 pont
  8. Szingapúr 6,4 pont
  9. Omán 6,38 pont
  10. Portugália 6,33 pont

A legkevésbé biztonságos ország a jelentés szerint tavaly Nigéria volt. Ezután következik Kolumbia, Jemen, Pakisztán és Venezuela. A hatodik helyre pedig a magyarok által is kedvelt Egyiptom futott be.

A világ 10 legveszélyesebb országa:

  1. Nigéria 2,65 pont
  2. Kolumbia 2,82 pont
  3. Jemen 2,86 pont
  4. Pakisztán 3,04 pont
  5. Venezuela 3,36 pont
  6. Egyiptom 3,4 pont
  7. Guatemala 3,57 pont
  8. El Salvador 3,72 pont
  9. Honduras 3,74 pont
  10. Thaiföld 3,75 pont

Mi a helyzet Észak-Amerikával?

A kontinensek közül Európa lett a legbiztonságosabb 5,76 ponttal, amit Ázsia és Óceánia követ 5,2 ponttal. Azt gondolnánk, hogy ezután Észak-Amerika országai következnek, ehelyett azonban a közel-keleti és észak-afrikai régió lett a harmadik ezen a listán.

Bár ebben a  régióban található a legbiztonságosabb országok listáján a második és harmadik helyre befutó Katar és az Egyesült Arab Emirátusok, szintén a régió országai között vannak a legveszélyesebbek közé sorolt desztinációk, Jemen és Egyiptom is.

Észak-Amerikát még Dél-Amerika is beelőzte, igaz, csak egy hajszállal. Azonban itt meg kell jegyezni, hogy a jelentés készítői Észak-Amerika országait együtt kezelik a Karib-térséggel, ahol azért vannak a biztonság szempontjából nagyon rosszul teljesítő országok is, például Guatemala és Honduras.

Svájcnak majdnem sikerült

Európa legbiztonságosabb országa a globális listán is első helyen szereplő Finnország. Ezt követi Izland, Ausztria, Luxemburg és Portugália.

Európa öt legbiztonságosabb országa:

  1. Finnország 6,7 pont
  2. Izland 6,54 pont
  3. Ausztria 6,47 pont
  4. Luxemburg 6,46 pont
  5. Portugália 6,33 pont

Meglepő, hogy az első ötben nincs benne a gazdag Svájc, de az alpesi ország csaj egy hajszállal végzett Portugália mögött.

Veszélyes oroszok

Európa legkevésbé biztonságos országa Oroszország lett. Ezt a kétes győzelmet ráadásul elég magabiztosan hozta a nagy orosz medve: ez az egyetlen európai ország amelynek indexe nem érte el 4 pontot sem, míg a lista második helyére befutó Bulgáriát 5,24 pontra értékelték a jelentés készítői.

Európa öt legveszélyesebb országa:

  1. Oroszország 3,95 pont
  2. Bulgária 5,24 pont
  3. Albánia 5,34 pont
  4. Románia 5,42 pont
  5. Moldova 5,43 pont

Érdekes, hogy Európa egyik legszegényebb országa csak egy századdal kapott rosszabb eredményt, mint az Egyesült Királyság és Franciaország.

Jobbak vagyunk, mint az USA

Magyarország 5.79 ponttal Európa 20. legbiztonságosabb országa, míg a globális listán 39. helyen szerepel. Ezzel a kontinensen megelőztük többek között Szlovákiát, Csehországot, Görögországot és Olaszországot is.

Globális szinten pedig biztonságosabba hely vagyunk a turisták számára, mint például Kína, az Egyesült Államok vagy Argentína.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló