Utazás

Hány ember kell, hogy körbeölelje Magyarország legvastagabb fáját?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.13 | 13:56

Egy 12 méteres törzsátmérőjű fekete nyárfa hazánk legvastagabb fája. Gigászi zárvatermő körülbelül 100 éves lehet és 30-35 méter magas.

12 méter a törzskörmérete annak a fekete nyárfának, amely jelenleg Magyarország legvastagabb törzsű fája. A gemenci erdőben található fa átöleléséhez 7-8 ember kell.

gemenc

A fára egy helyi fotós bukkant rá túrázás során 2013-ban, és az óriási zárvatermőről készült képeit feltöltötte a Facebook-ra. Itt bukkantak rá a kutatók, akik felkeresték a tekintélyes méretű nyárfát és hivatalosan is lemérték: a fa törzskörmérete 1200 centiméter volt. A képet Magyarország egyik legmenőbb mikroblogja, a magyar fa ritkaságokat szpottoló Ebiferrum közölte.

A kutatók szerint a fa körülbelül száz éves lehet és mintegy 30-35 méter magas, de a jövőben még tovább is növekedhet.

Jelenleg ez a legvastagabb fa Magyarországon, de a hazai dendrológusok – a fásszárú növényekkel foglalkozó biológusok – folyamatosan keresik a hat méternél vastagabb törzskörméretű fákat. Az eredményeiket pedig a dendromania.hu oldalon lehet nyomon követni.

A hazai rekorder persze eltörpül a világ legnagyobb fája mellett. A Sherman tábornok fája nevű óriás mamutfenyő a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban él, a törzskörmérete 31 méter, magassága több mint 83 méter, korát pedig 2300-2700 évre becsülik.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló