Film

Gyászol a magyar film, sztároperatőr ment el

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.02 | 17:48

Szecsanov Márton operatőr 55 éves volt.

Szecsanov Martin operatőr 55 éves korában elhunyt – közölte az MTI. A filmes halálának okát még nem közölték.

Szecsanov Martin a Práter utcai fotósiskolában tanult,

majd a filmgyárhoz került világosítóként. Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István Hanussen című, 1988-as filmjében. Világosítója volt a Szamárköhögésnek, a Meteónak, a Melodrámának és a Senkiföldje című mozinak is. Segédoperatőrként az Evita, A Féreg akcióba lép, a Rendőrakadémia 7. és az X polgártárs filmeken dolgozott. A 2006-os Metamorfózis című játékfilmben már Szecsanov Martin volt az operatőr. Ezt követően

Herendi Gáborral forgatta a Lorát (2007),

ő volt az operatőr a Szobafogság (Daniel Young, 2008), a Senki szigete (Török Ferenc, 2014), A fény őrzője (Ermek Tursunov, kazahsztáni filmdráma, 2018), a BÚÉK (Goda Krisztina, 2018), valamint az X – A rendszerből törölve (Ujj Mészáros Károly, 2018) című filmben. Törökországban fényképezte a Ketche és Can Ulkay által rendezett Müslüm-öt (2018) és az Özer Feyzioglu által készített, a súlyemelő  Naim Süleymanoglu életéről szóló Naim-ot (2019).

Kedvenc műfaja a videoklip volt.

Számos zenekarral, zenésszel dolgozott együtt, készített klipet Yonderboinak, a Superbuttnak, a Fekete Vonatnak, a Heaven Street Sevennek és a Leukémia zenekarnak. Saját zenekarai (IL18, Magyar Jaguár) klipjeit is maga készítette. Fotósként és festőként szintén tevékenykedett; a barátokkal üzemeltetett Fest;Tisztít Galérában képzőművészeknek biztosított kiállítási lehetőséget.

Gyász: Elhunyt a TV2 munkatársa


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló