Film

Két film is készült az örmény népirtásról, a mozipénztáraknál fognak összecsapni

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.18 | 13:47

Az egyik amerikai-spanyol koprodukció és a törököket negatív színben tünteti fel, míg a másik török-amerikai és mosdatni fogja a szerecsent. Vagyis a törököt. Mindkét filmben sztárok játszanak.

Az 1915-17 közötti örmény népirtásnak hivatalosan 600-800 ezer halálos áldozata volt. A folyamatos felelősséghárításban lévő törökök ennél jóval alacsonyabb, a jóvátételt és bocsánatkérést követelő örmények pedig sokkal magasabb számmal dobálóznak. Az álláspontok pedig csak nem közelednek egymás felé.

Történészek és politikusok helyett idén filmesek fognak összecsapni a kérdésben.

Előbb volt a spanyol-amerikai koprodukcióban készült The Promise, ami a törökök felelősségét firtatja. Eredetileg 2015 végén készült el, de az erős török lobbinak hála, a bemutatóra eddig még nem került sor, sőt, tavaly nyár elején volt egy pótforgatás is. A Christian Bale és Oscar Isaacs főszereplésével készült film, ami a történelmi tényekre igyekszik helyezni a hangsúlyt, április végén kerül végre jól megérdemelt helyére, a mozikba.

A törökök közben kilobbiztak egy előre elkészített válaszfilmet is, ami másfajta nézőpontot kínál. Az Ottoman Lieutenant amerikai-török koprodukció természetesen semmivel nem vádolja a törököket. De a film nem is a tényekre helyezi a hangsúlyt, hanem egy romantikus szerelmi szálra, ami egy idealista amerikai nővér és egy snájdig török katonatiszt között szövődik az első világháború idején. Utóbbit a Trónok harcából ismerős Michiel Huisman játssza, de felbukkan még mellette fontosabb szerepben Ben Kingsley és Josh Hartnett is. A bemutató időpontját tekintve is győzött a török lobbi: március 10.

A végső igazságtételt egyik film sem fogja elhozni, de ne is hozza. Jó legyen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló