Film

A meghasadt személyiség iszonyata újra a csúcsra repítette rendezőjét

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.24 | 11:20

M. Night Shyamalannak bő egy évtizedig tartott a visszatérés, de megérte. A Széttörve (Split) című film fogadtatása a legnagyobb sikereiét idézi.

MADRID, SPAIN - JANUARY 12: (L-R) M. Night Shyamalan, Anya Taylor-Joy and James McAvoy attend 'Multiple' ('Split') photocall on January 12, 2017 in Madrid, Spain. (Photo by Pablo Cuadra/Getty Images)
M. Night Shyamalan, Anya Taylor-Joy és James McAvoy a Széttörve bemutatóján Madridban – Fotó: Pablo Cuadra/Getty Images.

A Hitchcock-rajongó Shyamalan karrierje üstökösszerűen indult. Hatodik érzék című harmadik filmje 1999-ben igazi jackpot volt, nem beszélve az egy évvel később érkező, csavaros szuperhősfilmről (A sebezhetetlen). Óriási elvárást támaszottak az indiai-amerikai rendezővel szemben. Akinek két következő mozija (Jelek, A falu) ugyan még bőven sikerfilmnek számított, de már megosztotta a közönséget. Innentől viszont 13 évnyi mélyrepülés kezdődött, aminek mélypontjai az Utolsó léghajlító és a Föld után című, filmnek nehezen nevezhető valamik voltak.

Az első, reménykedésre okot adó év 2015 volt. Shyamalan előbb a tévében bizonyított a Wayward Pines című sikerregény képernyőre adaptálásával, majd a Visit című fillérekből készült horror aratott váratlan sikert, pedig az csak egy közepesen erős alkotás volt.

A Széttörve (Split) már tavaly, a trailerrel borzolta a kedélyeket, és érezhető volt, Shyamalan megint valami jót gurít. Ehhez persze kellett egy olyan színész a disszociatív identitászavarban szenvedő, testileg-lelkileg 23 személyiségre oszló Kevin szerepére, mint James McAvoy. A film, ami tényleg kiemelkedően jóra sikerült, újra a csúcsra röpítette a hányatott sorsú rendezőt. A 10 millióba került Split az első helyen kezdett a nyitó hétvégéjén és 46 milliót kaszált, ami elég szép kezdet. Reméljük, Shyamalan a jövőben is ezt a formát hozza.

Shyamalan legközelebb a tévében mutatja meg tehetségét, az év második felében. Ő lesz a feltámasztója-készítője, a producere és az egyik rendezője is a klasszikus Mesék a kriptából című horror-antológiának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló