Film

Erősek, okosak, szépek és bátrak, avagy az igazi nőnapi girl power a filmvásznon és a tévében

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.08 | 06:42

A női nem dicséretét több film is zengi, de nem az olyan szexista cuccokra gondolunk elsősorban, mint a csupán a nők külsőségeit kiemelő Tomb Raider, Barb Wire vagy Barbarella.

A nő is csak ember. Ennyit minden férfinak minimum tudnia illik, amikor nőnapra virágot vesz a gyengébbik nem általa ismert képviselői számára. De persze felmerülhet a kérdés is benne: valóban gyengébbik az annak nevezett női nem? Filmek egész sora árulkodik ennek ellenkezőjéről.  Össze is szedtünk néhányat nőnap alkalmából, de előre szólunk, van, ami kimaradt (pl. Az ördög Pradát visel, Elemi ösztön, Órák, Adele élete, Gyorsabb a halálnál, Csajok és még folytathatnánk ezt a sort is).

Thelma és Louise

A sort ezzel a filmmel kell és illik is kezdeni. Az 1991-es mozi volt talán az első, ami ennyire élesen kiállt a nők mellett, és azóta sem készült ilyen erőteljes film a témában. Ridley Scott filmje a brit rendező munkái között amolyan fényesen csillogó kakukktojás. Szerepelnek benne megértő férfiak (Harvey Keitel, Michael Madsen), meg egy nőket kihasználó szépfiú (Brad Pitt) és sok-sok bárdolatlan, önző hím, mind erős fajta (vagy annak hiszi magát), de összesen nem érnek annyit, mint ez a két nő, aki csak egy laza hétvégére indul, hogy aztán megcsinálják a maguk forradalmát, ami ugyan tragédiával végződik, de az erkölcsi győzelem mégis az övék ebben a farokközpontú világban.

Thelma and Louise – Original Trailer | MGM

Celebrating 90 years of movie making magic. Relive all of your favorite moments from Thelma and Louise. About MGM Studios: Metro-Goldwyn-Mayer Inc. is a leading entertainment company focused on the production and distribution of film and television content globally. The company owns one of the world’s deepest libraries of premium film and television content.

8 nő

A francia rendezőfenomén, Francois Ozon 2002-es filmje egyszerre fekete komédia, krimi és musical, ugyanakkor meg sokkal egyszerűbb, ha a női nem legpontosabb összefoglalását és egy tiszteletteli főhajtást látunk benne. Ozon a francia film abban az időben legfényesebb csillagait választotta a 8 nő szerepére Catherine Deneuve-től kezdve Fanny Ardanton át Virginie Ledoyenig, sőt még Romy Schneidert is megidézték egy fotográfiával. Az egyetlen férfiszereplő pedig passzív figura, merthogy őt nyírja ki valaki a film elején.

8 Women Trailer

Trailer for the movie 8 Women

Suffragette

A Carrey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter főszereplésével készült 2015-ös brit mozi nem olyan erős ugyan, mint az előző két film, de történelemleckének tökéletes. Emmeline Pankhurst szüfrazsett-mozgalma a nők választójogáért szállt síkra. Egyezkedni próbáltak a hatalommal, de hiába, így a kevésbé békés módszert választva harcos keménységgel, időnként egészen agresszor akciókkal léptek fel a fennálló rendszer megváltoztatása érdekében. Ha vérrel, könnyel és verítékkel is, meg nem egyik napról a másikra, de végül kivívták a lehetőségét annak, hogy ők, a nők is válasszanak.

Suffragette Official Trailer #1 (2015) – Carey Mulligan, Meryl Streep Drama HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Suffragette Official Trailer #1 (2015) – Carey Mulligan, Meryl Streep Drama HD SUFFRAGETTE is the first ever feature film to tell the inspirational story of the foot soldiers of the early feminist movement who risked everything in the fight for equality.

Nők a pult mögött

Egy felejthetetlen tévésorozat-klasszikus a 70-es évek Csehszlovákiájából, melynek középpontjában sok-sok keményen dolgozó kisember áll, egyszerű hétköznapi bolti eladók. Ami miatt mégis itt a helye, az a sorozat választott nézőpontja, a női tekintet, melyen keresztül bepillantást nyerhetünk a szocialista csehszlovák kiskereskedelmi élet és az ott dolgozók mindennapjaiba, akik zömmel, mint ahogy nálunk is, nők voltak.

Nők a pult mögött (Žena za pultem, CZ, 1977)

Egy régi cseh sorozat, amire jól emlékszem gyerekkoromból… Csehszlovák Lenke néni fiatalabb kiadásban, a sori műfaját tekintve science-fiction, esetleg fantasy, a kor prágai embere máshol nemigen találkozhatott banánnal (és mással) ennyire bátran tömött polcokkal…

A Nők a pult mögött központi alakja az igazságos és becsületes eladónő, Anna Holubová, aki nehezített helyzetből indul a sorozat elején. Új dolgozó egy új környezetben, de nem is ez a súlyos, hanem az, hogy frissen elvált, ami ugyan az 1977-és év Csehszlovákiájában sem számított bűnös életvitelnek, de általánosnak, meg menőnek sem volt mondható, mivel nem lehetett összeegyeztetni a kívánatos szocialista erkölcs szabályrendszerével. Holubová kartársnő a nehezített pálya ellenére is derekasan helyt áll a pult mögött, valamint a polcsorok között is. Kivívja munkatársai és felettesei elismerését és szeretetét, nem beszélve a vásárlókéról. A Nők a pult mögött című tévésorozat így válik a szocialista tigrisasszony archetípusának dicsőséges diadalmenetévé.

Babadook

A horrorfilm alapvetően férfias műfaj, a nők szerepe általában kimerül annyiban, hogy bikiniben rohangálnak sikoltozva, mielőtt lemészárolja őket valaki vagy valami. Persze minden tiszteletünk az olyan kivételeknek, mint Ripley vagy Alice a Kaptárból, de mégiscsak ők vannak kevesebben. A horror-rendezői székben pedig még kevesebb a nő.

2014-ben aztán jött egy ausztrál asszony, Jennifer Kent és bemutatkozó filmjével olyat vert az asztalra, hogy rögtön az év horroját kiáltozták mindenfelől Babadook című filmjét látva.

The Babadook Official Trailer #1 (2014) – Essie Davis Horror Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 The Babadook Official Trailer #1 (2014) – Essie Davis Horror Movie HD Amelia (Essie Davis) is a widow who lost her husband in a heart-breaking stroke of shit luck: he was killed in a car accident while driving to the delivery of their first son.

Kent rendezőasszony biztos kézzel vezényelte le ezt a kőkemény pszicho-horrort, mely mind a hatásvadászkodó ijesztgetést, mind a vérfürdőt elkerüli, mégis olyan feszült és para végig, hogy ember legyen a talpán, aki utána nem álmodik egy rémeset Babadook hangjával. Ja, és azt még nem is mondtuk, a téma is női: a viselkedészavaros gyermekét egyedül nevelő anya(tigris) megküzd a külvilág támadásaival és a fiára szemet vetett pincelakó lénnyel is.

A Riviéra vadorzói

Ez a habkönnyű, ám különösen szellemes, 1988-as komédia (ami egy szintén habkönnyű, ám nem különösebben szellemes 1964-es komédia remake-je) látszólag két agyafúrt szélhámos csatározása. Ki tudja jobban megkopasztani a dúsgazdag unatkozó özvegyeket: a kifinomult és kulturált angol, vagy a felületes és ostoba amerikai? Ki nyer a másik és a nők felett? Vigyázat, spoiler következik! Egyik sem, ugyanis érkezik egy még náluk is agyafúrtabb szélhámosnő, és az ujja köré csavarva palira veszi mindkettőt.

Dirty Rotten Scoundrels Official Trailer #1 – Michael Caine Movie (1988) HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Dirty Rotten Scoundrels Trailer – Directed by Frank Oz and starring Steve Martin, Michael Caine, Anton Rodgers, Ian McDiarmid, Rupert Holliday-Evans. Lawrence and Freddie are con-men; big-time and small time respectively.

Volver

Kis túlzással élve azt mondhatjuk, hogy Pedro Almodóvar hivatásos spanyol rendezőisten filmjeinek fele e listára kerülhetne. De három biztosan: az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Ez utóbbi a sok személyes film között a legszemélyesebb. Almodóvar szülőföldjén játszódik egy nagycsalád erős női és tehetetlen férfiai között. Így érthető is, hogy a filmidő nagy részében miért előbbieken van a fókusz, utóbbiakat meg szinte észre sem vesszük.

Penélope Cruz Cantando Volver

La buenisima canción de la película Volver Pedro Almodóvar

Millió dolláros bébi

Clint Eastwood rendes republikánus szavazó, ám mégsem lehet azzal vádolni, hogy szerinte a lányok és asszonyok dolga csak annyi lenne, hogy beteljesítsék a női princípiumot. 2004-es, 4 Oscart nyert csodálatos filmalkotása egy bokszolóról szól, aki történetesen nő. Pontosabban a női bokszolók világáról mesél az idős mester, ami legalább olyan kemény tud lenni, mint a férfiaké. Vagy talán még keményebb, és pusztán azért, mert ők nők.

Million Dollar Baby (every single fight)

Hilary Swank’s boxe techniques! It’s very drammatic!

Mad Max – A harag útja

A Mad Max sorozat első három része maga a színtiszta macsóizmus, éppen ezért is volt sokk sokak számára, hogy a 2015-ös negyedik részben a címszereplő kissé a háttérbe szorult, és szinte másodhegedűssé vált az igazi főszereplővé előlépő majdnemkopasz (és nem kigyúrt), csonka kezű Imperator Furiosa mellett, aki természetesen egy nő. A filmet vádolták szexizmussal, és lehet, hogy van is benne valami, de sokkal inkább értelmezhető, minden tökössége ellenére is, a kemény modern nőkhöz intézett, vér- és benzingőzös himnuszként.

Mad Max: Fury Road (2015) | Max Vs Furiosa Fight Scene | HD

Mad Max: Fury Road (2015) Movie Info: http://www.imdb.com/title/tt1392190/ Thanks for watching and don’t forget to like, comment and subscribe. Visit my channel for more action movie clips in HD: https://www.youtube.com/channel/UCO3Fjw1TKs_1LdyAVIWSMFg/featured Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research.

Szex és New York

Végezetül nem mehetünk el egyetlen szó nélkül a női sorozatok Ferrarija mellett sem, ami 6 évadon át (1998 és 2004 között) követte figyelemmel négy new yorki nő életét. (Igazából két mozifilm is idetartozik, ha nem lennének csapnivalók és nem rombolták volna némiképp a sorozat jól felépített nimbuszát.) A Szex és New Yorkban az a jó, hogy tényleg úgy mutatja meg a nőket, amilyenek. Humorral, án kendőzetlenül. Nemcsak cukiskodnak és romcsiznak, de mocskos a szájuk, a fantáziájuk, és kiválóan tudnak bunkózni is, például a faszikkal.

Top 10 Funny Sex and the City Moments

New York City: A city full of love, laughter, and flyers of Richard Wright’s cheating mug. Join MsMojo as we count down our picks for Top 10 Funny Moments in Sex and the City. Subscribe►►http://www.youtube.com/c/MsMojo?sub_confirmation=1 Facebook►►http://www.Facebook.com/MsWatchMojo Twitter►►http://www.Twitter.com/MsWatchMojo Instagram►►http://instagram.com/MsWatchMojo For this list, we’ll be reliving the more lighthearted TV moments involving Carrie Bradshaw, Miranda Hobbes, Charlotte York, and Samantha Jones.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.