Film

Elhunyt az Oscar-díjas rendező, Milos Forman

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.14 | 12:29

86 éves volt.

Meghalt Milos Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva.  Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. 86 éves volt.

Fotó: BBC

A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus. Forman két Oscar-díjat kapott, 1975-ben a Száll a kakukk fészkére, 1984-ben az Amadeus nyerte el a legjobb rendezés díját.

A legendás rendező Jan Tomás Forman néven született 1932. február 18-án a közép-csehországi Cáslavban. Szülei a második világháború alatt koncentrációs táborokban haltak meg, őt és bátyját rokonok nevelték fel. Az árvák számára létesített iskolába járt Podebrady fürdővárosban, itt kötött barátságot a későbbi drámaíró, ellenzéki vezető, majd csehszlovák államfő Václav Havellel és Ivan Passerrel, akivel több filmjének forgatókönyvét írták.

 

Forman háromszor nősült, második és harmadik házasságából is ikerfiai születtek, másodjára 1998-ban. 1994-ben megjelent memoárjai magyarul Fordulatok – Emlékirataim címmel olvashatók. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából Amibe nem halsz bele címmel portréfilmsorozat készült róla. A rendező sohasem válaszolt arra a kérdésre, hogy európainak vagy amerikainak tartja-e magát.

Milos Forman temetését szűk családi körben rendezik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló