Film

Az Erő nagyon veled van május 4-én

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.04 | 13:09

Merthogy ez a nagy nemzetközi Star Wars-nap.

A nagyon vonalas Star Wars rajongók bizony tudják, hogy május 4. a Star Wars univerzum napja, ami nem véletlen. Megvan ugyan a dátum mögötti sztori is, de ennél azért többről van szó: ha hónapot kéne választani a Star Warsnak, akkor csak és kizárólag a május jöhetne szóba, aminek számtalan oka van.

George Lucas

A Star Wars univerzumból nem erőszakkal, de határozottan, és teljesen érthető okból kitolt George Lucas, aki végül is nem más, mint a mozis franchise atyja (és ezt az ifjú olvasóinknak mondjuk, akik csak egy idős szakállas embert látnak benne), május 14-én született, idén tölti be a 73. életévét. Egyes vélemények szerint azért kellett mennie, mert amit az első 3 résszel a 70-es évek végén, 80-as évek elején felépített, azt 20 évvel később, a második trilógiával majdhogynem lerombolta.

A bemutatók időpontja

Az első két trilógia filmjeit májusban mutatták be: Csillagok háborúja (Egy új remény) 1977 május 25., Birodalom visszavág 1980 május 21., Jedi visszatér 1983 május 25., Baljós árnyak 1999 május 19., A klónok támadása 2002 május 16. és A shit-ek bosszúja 2005. május 19. Vagyis jól körbelőtték Lucas születésnapját. Miután őt távoztatták a kormányrúdtól, a premierek időpontja is átkerült májusról decemberre.

De akkor miért május 4. a Star Wars nap?

Két sztori is kötődik a dátumhoz, és a fene se tudja, hogy hol van az igazság. Az egyetlen biztos pont a klasszikus tételmondat: May The Force Be With You, vagyis az Az Erő legyen veled! Ennek eltorzított verzióját a rajongók kezdték el használni:

May the fourth be with you, vagyis Május 4-e legyen veled!

És így lett május 4. a hivatalos Star Wars nap. De hogy hogyan született a mondatferdítés arra, több verzió is létezik.

Az egyik szerint amikor 1979. május 4-én Margaret Thatchert megválasztották Nagy-Britannia első női miniszterelnökévé, párttársai megjelentettek egy hirdetést a The London Evening News-ban ezzel a szöveggel, amit aztán a Star Wars rajongók átvettek. A másik verzió egy tévés bakihoz köthető. 2005-ben Lucas interjút adott egy német tévécsatornának, ahol arra kérték, hogy mondja el élő adásban, a híres filmes mondatot. Ő így is tett, ezt azonban a következőképpen bírták lefordítani: Am 4. Mai sind wir bei Ihnen, vagyis Május negyedikén Önökkel leszünk. Hogy hol az igazság (nyilván odaát, de az egy másik történet), az már homályba vész, de nem is fontos talán.

Mióta ünnepeljük?

Az első hivatalos Star Wars napot 2011-ben Kanadában, Torontóban tartották meg egy moziban. Mi történt? Természetesen volt jelmezverseny, és különféle játékok, és levetítettek pár rajongói kisfilmet és paródiát. A dolognak híre ment, így következő évtől már több helyen is megünnepelték a Star Wars sagát, köztük Magyarországon is.

Május 25.

Van ám május 4-nek kihívója is, méghozzá május 25. Ezen a napon mutatták be a legelső Star Wars filmet, éppen 40 évvel ezelőtt. A Los Angeles-i Városi Tanács pedig 2007-ben hivatalos Star Wars nappá minősítette május 25-ét a film tiszteletére.

De hivatalosság ide vagy oda, a rajongók világszerte továbbra is május 4-ét tartják az igazi, az egyetlen, a mindenfeletti Star Wars napnak, és punktum!

Ide tartozó apró érdekesség, hogy a Magyar Star Wars Klubot nem érdekli a hivatalos dátum, ők május 20-án ünneplik meg a 40. évfordulót, talán mert az szombatra esik, a 25-e pedig csütörtökre, ők viszont nem ismerik a kispéntek fogalmát.

Tisztelet a Star Warsnak!

Az évek során a Star Wars kultusz kész iparággá fejlődött. Rengeteg mém született a témában, annak pedig se szeri, se száma, mennyi tárgyat, művészeti akciót, flashmobot, rajongói filmet és ki tudja még mit ihletett meg. Mi is beszámoltunk néhányról: vintage plakátokról, amikkel kitapétáznánk a lakásunkat, vagy a Star Wars-osított híres lemezborítókról. De mégiscsak a mémek a legnépszerűbbek, amikből, most így a cikk végére érve, meg is mutatjuk a kedvenceinket. Csupa klasszikus.

sw1

SW2

 

SW4

SW5

SW6

Végezetül: ne feledjétek, ma minden  Star Wars-ról szól!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.