Film

Ha eddig gondjaid voltak az új Star Wars filmekkel, akkor a Solo: Egy Star Wars-történet majd visszaadja a hitedet

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.24 | 06:47

Ez az újraindított franchise eddigi legjobb darabja, pedig a kezdet nehéz volt, ami sosem jó ómen. De nem hiába Han Solo, Csubakkával párban, az egész SW-univerzum legtrükkösebb figurája. Kedvenc szélhámosunk a kezdeti nehézségekből a lehető legjobban jött ki.

Bár nem végeztünk felmérést, de látatlanban is azt mondanánk, hogy a Star Wars-univerzum legizgalmasabb és legnépszerűbb karaktere a szélhámos törvénykívüliből lett lázadó főfej, Han Solo, és az ő kezdeteiről készült új mozi, a Solo: Egy Star Wars-történet tökéletesen igazolja is ezt az állítást. A közel két és félórás film végig leköti a figyelmet, minden kiszámíthatósága ellenére is élvezetes meg fordulatos marad, szemben a szuperhős filmekkel, ahol a látványorgia meg a nagyot mondani akarás mindig maga alá gyűri a karaktereket meg a sztorit. Sőt, a Han Solo kezdeteiről mesélő film hiába “csak” melléktermék az új trilógia mellett, egymaga sokkal erősebb, mint az eddig elkészült két rész. (Ez persze a Zsivány Egyesről is elmondható, de a Solo arra is simán ráver.)

Pedig a kezdet azért nem volt túl biztató. A főszereplőnek választott Alden Ehrenreich, bár emlékeztet haloványan a régi Han Solo-ra, nem egy azonnal a retinába égő vonásokkal bíró színész, és ez az érzés erősödik az emberben, ha megnézi, mi mindenben játszott már a színész – és egyik filmből sem emlékszik rá. Persze, ez az első igazi főszerepe, tegyük hozzá gyorsan. Aztán az eredetileg megbízott rendezőpáros túlságosan elszállt a Lucasfilm és a Disney konzervatív elképzeléseihez képest – legalábbis erről szólt a fáma. Kirúgták őket forgatás közben, ami sosem tesz jót egy filmnek, és egy rutinos iparosra bízták a munka dandárját, Ron Howard pedig megbízhatóan hozza a középszert, ami nem feltétlenül jó hír. Pláne, hogy Howard újraforgatott jó pár jelenetet, ami miatt a főgonoszt eredetileg alakító Michael Kenneth Williams-t is le kellett cserélni, mert a pótforgatásokon nem tudott jelen lenni. De ahogy tartják: ami ilyen nehezen indul, vagy esetünkben készül, az annál jobb lesz. És ez talán csak egy hülye babona, de ezúttal helytállónak bizonyult. A Solo: Egy Star Wars-történet igazi felhőtlen szórakoztatás, minden komolykodástól és modoroskodástól mentes űrkaland, az, amire már olyan régóta vártunk.

Az kifejezetten jót tesz a Solo-nak, hogy se Birodalmiak, se Lázadók nincsenek benne. Pontosabban vannak, de mindössze a háttérben, amolyan jelzésértékkel, a történet inkább törvényenkívüliekről szól, szélhámosokról és űrbűnözőkről, akiket cseppet sem érdekel a nagypolitika, csak a saját boldogulásuk. És azért azt is tudjuk jól, hogy Han Solo egészen addig, amíg nem találkozott Luke Skywalkerrel, a szerencsevadászok hétköznapjait élte. Úgyhogy miért is rondítana be a képbe a Birodalom meg a Lázadók háborúja. Hősünk lop, csal, na meg túlél, a róla szóló film pedig inkább olyan, mint egy jó western kalandfilm, nem pedig, mint egy háborús eposz. És így van ez jól. A főszerepet alakító Alden Ehrenreich, mint említettük, nem olyan karizmatikus, mint Harrison Ford volt anno, de tisztességgel helyt áll a pályakezdő Solo szerepében, és ha az elején még voltak is vele szemben fenntartásaink, a film végére egészen megszeretjük és elhisszük neki, hogy ő bizony Han Solo.

A Solo az űrzsivány kezdeteiről mesél, arról, hogyan indult el a szélhámos pályán, hogyan találkozott Csubakkával és Lando Calrissiannal és hogyan szerezte meg a Millenium Falcont. Nagyon nem tipikus Star Wars film, és ez a hardcore rajongóknál lehet, hogy kicsapja majd a biztosítékot. Nekik furcsa lesz egy olyan Star Wars-mozi, amiben szóba sem kerül az Erő, senki nem kapja elő a fénykardját, hogy megvívjon vele, és okoskodó-komolykodó, modoros párbeszédekkel sincs tele. Sőt, a Solo simán felülhetne a nosztalgiavonatra, de azt sem teszi meg. Egyszerűen csak könnyed szórakoztatást akar, és ezt lazán el is éri, a közel két és félórás moziidő gyorsan, üresjárat nélkül pörög végig, kaland ér kalandot a filmben. Biztos vannak hibái is, lehet rajta fanyalogni, hogy miért ez, miért az, a szőrösszívű kritikus már csak ilyen, nincs számára tökéletes, de ha az alkotók megkérdeznék tőlünk, hogy mit akarunk: egy újabb Lázadók vs Birodalom trilógiát vagy egy Solo 2-őt, hát mi gondolkodás nélkül az utóbbit választanánk.

A filmet forgalmazza: Fórum Hungary.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló