Film

10 rövidfilm, amit látnod kell az idei Friss Hús fesztiválon

  • Szerző:homarton
  • 2020.09.11 | 11:48

Ezeket a filmeket tényleg érdemes nagyvásznon megnézni.

Idén márciusban rendezték volna meg a 2020-as rövidfilmes tematikájú filmfesztivált Budapesten, azonban a koronavírus ezt a remek rendezvényt is halasztásra kényszerítette. Most azonban itt az új időpontban, szeptember közepén megrendezett Friss hús, amelynek felhozatalából ajánlunk néhány nagyon menő rövidfilmet. Ez a 10 rövidfilm csak egy személyes ajánlat, érdemes végigböngészni a teljes programot!

Mióta velem jár

Talán a legviccesebb és legerősebb atmoszférával bíró rövidfilm az idei felhozatalban Szeleczki Rozália legújabb alkotása. A helyszín Budapest, az idő a nyolcvanas évek, a két főszereplő pedig Málna, a 8 éves kislány és az underground rocksztár apa, aki egyszerre küzd a politikai elnyomással és saját függőségeivel. Szelecki Rozália sajátos világa egyszerre nagyon vicces és nagyon emlékezetes. A Málnát alakító Bercovici Emma nevét pedig érdemes megjegyezni már most.

Mióta velem jár (Since She’s With Me) – OFFICIAL TRAILER from SZFE Budapest on Vimeo.

 Agapé

Agapé – Friss Hús

No Description

Valahogy így kell elmesélni egy egyszerű, de mégis mély történetet, egy jegyszedő fiú és egy negyvenes egyedülálló nő találkozását. A filmőrült kamaszban (Kenéz Ágoston) és a titkokat rejtő nőben (Gryllus Dorka) több közös van, mint első látásra hinnénk. Beleznai Márk rendezése.

Az ezredes a vörös nőért sír

Az öreg ezredes 17 éve eltűnt, piros ruhás nője után nyomoz minden rendőr egy kicsi, elhagyatott rendőrörsön. A forgatókönyveként ismert Nagy V. Gergő rendezői bemutatkozását erősen ajánlott megnézni!

Fotó: Nagy V. Gergő

Menned kell

Szabó Márton István 12 perces rövidfilmjében egy bizarr párkapcsolat mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, azonban mi magunk is meglepődünk, hogy milyen hamar választ kapunk arra, hogy miért is annyira bizarr ez a párkapcsolat.

Szimbiózis

Aki még nem látta Andrasev Nadja 13 perces zseniális animációját, az most megnézheti nagyvásznon a féltékenységről és megcsalásról szóló rövidfilmet. Érdemes pótolni!

A vége

Gyimesi Anna rendezése egyszerre idézi a kísérleti és a hagyományos rövidfilmeket, de inkább idéznénk a film hivatalos ajánlóját: “Az érzelmileg labilis fiatal pszichológus, Vera már saját problémáival sem tud megbírkózni. Miután zenész barátja, Szabi szakít vele, nem képes szembenézni a ténnyel: többé már nem kell neki. Az elhagyatottság érzése arra készteti, hogy hallgasson ösztöneire és akár a végsőkig is elmenjen, hogy a múltját maga mögött hagyja. A történet vége felszínre hozza az emberi lét mélységeit, ahol a racionalitás eltűnik, és már csak a tettek enyhíthetik a rettenetes fájdalmat. Ennek a kibírhatatlanul hosszú napnak a végén Vera rájön, hogy a szerelem múló, de saját magunkkal való kapcsolatunk örök”.

A vége (The End) – OFFICIAL TRAILER from SZFE Budapest on Vimeo.

Vakáció

Szőke Abigél, az Akik maradtak főszereplője egy kilenc perces rövidfilmben mutatja meg újra a tehetségét. A filmben Abigél egy fiatal lányt alakít, akinek gyorsan fel kell nőnie, amikor egy ártatlan játék rosszul végződik.

Mónika nem akar a földön járni

Az egyik leghosszabb rövidfilm az idei válogatásban, amelynek szinopszisa magával ragadó: Mónika, egy harmincas éveiben járó transz nő, úgy érzi, vakvágányra futott az élete. Nem talál kapaszkodót ebben a világban: sem ambíciói, sem társa, az életéből pedig hiányzik a csoda, a remény és a transzcendencia. A depresszió mélyéből a halálba menekülne, azonban az utolsó pillanatban elérkezik hozzá Szűz Mária, és megmenti az öngyilkosságtól. Közli Mónikával, hogy gyermeket vár, ezzel pedig új értelmet ad az életének.

Fotó: Imdb

Orsi és Tenshinhan

Szilágyi Fanni már nyert elnyerte a legjobb rövidfilm díját korábban a Friss Húson, most pedig egy még frissebb alkotással indul az idei versenyprogramban. Az Orsi és Tenshinhan arról szól, hogy egy Dragonball-rajongó kisfiú erején felül próbálja kiharcolni nővére, a tinédzser Orsi figyelmét.

Pá, kis panelom!

A rövidfilm főszereplőjét arról értesítik, hogy hamarosan el kell költöznie panellakásából. A felkavaró hír hatására elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonmonolittá fejlődik, melynek becsapódásával egy fiktív körkép kezdődik el karakterünk számára a hamarosan múlttá váló telepi életről.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.