Film

AZ: nemcsak az év legjobb horrorja a bohócos mozi, hanem az év egyik legjobb filmje is

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.11 | 16:49

És így a bohócos film a legjobb Stephen King feldolgozások közé sorolt.

Ha jól emlékszem, mindössze egyetlen egyszer hangzik el a bohóc neve az 1987-ben játszódó filmben (vagy talán kétszer), amikor a csatornában megbújva elkapja a kis Georgie papírcsónakját. A kisfúnak mutatkozik be, mert ha az tudja a nevét, akkor már nem számít idegennek, szóba is állhatnak egymással. Így is történik, a kisfiú vesztére, de hát egy gyereket könnyű becsapni. Egyébként az egész filmben úgy hivatkoznak a bohócra, ahogy a film címében is szerepel: Az. És ettől az egész sokkal hátborzongatóbbá válik.

Stephen King’s IT: “Take It” Clip

Don’t take the boat, Georgie. IT – New First Look Trailer (2017): https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=9bRJVASMV3g IT – Trailer #2 (2017): https://www.youtube.com/watch?v=99MIrqp0ds0 Subscribe to IGN for more! http://www.youtube.com/user/IGNentertainment?sub_confirmation=1 ——————————­—- Follow IGN for more! ——————————­—- YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/ignentertainment?sub_confirmation=1 IGN OFFICIAL APP: http://www.ign.com/mobile FACEBOOK: https://www.facebook.com/ign TWITTER: https://twitter.com/ign INSTAGRAM: https://instagram.com/igndotcom/?hl=en WEBSITE: http://www.ign.com/ GOOGLE+: https://plus.google.com/+IGN

Az emberek egészen nagy százaléka parázik a bohócoktól, aki pedig nem, az nem érti, hogy miért, amikor a bohóc csak egy vicces figura, és nem több. Minden ötvenedik ember persze nem osztja ezt a véleményt, ők azok, akik félnek a bohócoktól (kuloulrofóbia), ez a félelem pedig a gyerekkorra vezethető vissza. Bár a felnőttek a bohóctréfát gyermeki dolognak tartják, a bohócok nagyon sokáig a felnőtteket szórakoztatták, mert a humoruk is inkább nekik való volt: aljas, beteges, kényszeres, paranoid, groteszk és még sorolhatnánk. Csak aztán egyszer jött egy felnőtt, aki azt gondolta, jobb ha a bohócok ezentúl a gyerekeket szórakoztatják. Bár nem volt teljesen értelmetlen az ötlet, de azért rengeteg embernek okoztak ezzel felnőttkorban is megmaradó, mélyen gyökerező traumát. A McDonald’s mindenből semmit nem vett észre, Stephen King viszont igen.

Az amerikai regényíró Az című regénye 1986-ban jelent meg, jó vaskos könyv, ami akkora sikert aratott, hogy pár évvel később, 1990-ben egy két részben leadott, 3 órás tévéfilm készült belőle, aminek hatalmas kultusza alakult ki, pedig nem is volt annyira jó film. Ami emlékezetessé tette a feldolgozást, az a Pennywise-t alakító Tim Curry játéka. A figurája attól válik parává, hogy elsőre nem is tűnik félelmetesnek, hanem inkább egy kicsit idegesítő, túlmozgásos, játékosan infantilis bolondnak. Mondjuk az is, csak közben még a vért is szereti meg a gyilkolászást.

Az új verzióban Pennywise-t a zseniális svéd színészóriás, Stellan Skarsgard egyik fia, a Hemlock Grove című Netflix-sorozatból és az Atomszőke című moziból ismerős Bill alakítja, méghozzá hátborzongatóan. Ő már nem árul zsákbamacskát: nem bizonytalanít el, és nem beszél mellé, hanem minden egyes pillanatban tudjuk jól, gyerekvérre vágyik, és mindent meg is tesz azért, hogy minél többet szerezzen belőle. Amikor feltűnik a vásznon, azonnal egekbe szökken az adrenalin, izzadni kezd a tenyerünk, és reszketünk. Meg sem kell szólalnia: az új Pennywise tekintetéből is már süt a totális gonosz.

IT – Official Teaser Trailer

In Theaters September 8 http://itthemovie.com/ https://www.facebook.com/ITMovie/ https://www.instagram.com/itmovieofficial/ https://twitter.com/ITMovieOfficial New Line Cinema’s horror thriller “IT,” directed by Andrés Muschietti (“Mama”), is based on the hugely popular Stephen King novel of the same name, which has been terrifying readers for decades.

Vele szemben egy hétfős gyerekcsapat áll, akik magukat ironikusan csak a Vesztesek Klubja néven emlegetik, mert ők mindannyian a bénákat erősítik a tipikus King-i kisváros iskolájában. Az egyik dadog, a másik kövér, a harmadiknak akkora szemüvege van, ami szinte nagyobb, mint a feje, és van köztük önbizalomhiányos afro-amerikai és gyáva zsidó fiú is. Ők fognak össze, hogy megkeressék egyikük öccsét, akit Pennywise vitt el, és hogy legyőzzék a gonosz bohócot. Ő közben megpróbálja egyenként levadászni a srácokat, de senkit nem sikerül csapdába csalnia közülük. Így végül, egy váratlan pillanatban megjelenik mindegyikük előtt.

IT (2017) – PENNYWISE PROJECTOR [MOVIE CLIP] [EXCLUSIVE]

Thank you for watching! Please, if you enjoyed this video, like & subscribe! Stay tuned for more cool stuff coming soon! This video is fan made. _____________________________ [Q] Why do you use the term ‘[TV SPOT]’ in the title? [A] I use the term ‘TV Spot’ because if it fits the length of the video the most.

A film nem is attól jó elsősorban, mert félelmetes, mert úgy hozza ránk a frászt, mint előtte még semmi sem, hanem a gyerekszereplők miatt. A köztük lévő párbeszédek tele vannak jobbnál-jobb viccekkel, de ami a fontos, hogy a szereplők hitelesen szólalnak meg, mintha csak az utcán hallanánk őket beszélgetni, nem pedig a szerepük szerint. Egy pillanatig sem érezzük azt, hogy ezeket a párbeszédeket felnőttek írták. A film tökéletesen visszaadja azt, milyen 12-13 évesnek lenni, annak összes idétlenségével, kínjával és boldogságával együtt. És ez legalább olyan lényegi eleme a filmnek, egyik kulcsa a sikernek, mint az, hogy hatásosan ijesztget.

Az elmúlt évek egyik legnagyob sorozatsikere, a szintén a 80-as évek végén játszódó Stranger Things volt, amiről többen hitték azt, hogy Stephen King írta, nem véletlenül. Az egyébként tényleg nagyon erős Netflix mű konkrétan az Az történetét “nyúlta le”: adva van egy bénagyerekekből álló baráti társaság, pár ifjútini, akik közül az egyik eltűnik, a többiek pedig bringára pattannak, hogy megkeressék, és közben leszámoljanak az őt elrabló gonosszal is. Persze tudjuk jól, az egész csak főhajtás volt King nagysága előtt. (De azért van szereplő-átfedés a mozi és a sorozat között, az egyik gyerek, Finn Wolfhard, aki az It-ben a nagyszemüveges, nagyszájú, kényszerpoénkodó Richie-t alakítja.)

A hétköznapi mozista gondolhatta úgy, hogy nem véletlenül vették elő és porolták le a bohócos horrort, hanem a Stranger Things sikere okán, ez azonban nem igaz. Még évekkel ezelőtt kezdett el dolgozni a forgatókönyvön a True Detective első évadát levezénylő Cary Fukunaga, aki aztán felállt a rendezői székből, mert a stúdió túl sötétnek találta az ő verzióját, és egyik fél sem akart engedni. Az új direktor Guillermo del Toro felfedezettje, az argentin Andrés Muschietti (Mama) lett, aki beváltotta a stúdió vágyát és reményét. A bő kétórás filmben nincs üresjárat, hanem végig leköt és szórakoztat, mert átélhető, okos, szellemes és félelmetes, miközben szépen elkerüli az olcsó hatásvadászkodást.

A közönség imádta, nem beszélve a kritikusokról.

A film szakmai visszhangja abszolút pozitív, a nézői meg még pozitívabb: az első hétvégén a mozi azonnal rekordot döntött, minden idők legjobban debütáló horrofilmje lett. Csak Észak-Amerikában, de úgy, hogy a hurrikán miatt például Florida és Georgia állam nem játszott, 117.2 millió dollárt hozott, a világ többi tájáról pedig összesen további 62-őt (miközben 35-be került). Úgyhogy nem véletlen, hogy már el is kezdtek dolgozni a második részen, ami viszont nem újra a 80-as években, hanem a mában fog játszódni. Pennywise ugyanis 27 évenként bújik elő a rejtekhelyéről.

ADULTS REACT TO IT TRAILER

IT Trailer reacted to by Adults! Original Links Below! Watch all main React episodes (Kids/Teens/Elders/Adults/YouTubers): http://goo.gl/4iDVa SUBSCRIBE THEN HIT THE ?! New Videos 2pm PST on FBE! http://goo.gl/aFu8C Watch latest videos from FBE: https://goo.gl/aU5PSm Adults React to the trailer for new movie, “It”, and compare it to the 90s miniseries!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló