Film

AZ: nemcsak az év legjobb horrorja a bohócos mozi, hanem az év egyik legjobb filmje is

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.11 | 16:49

És így a bohócos film a legjobb Stephen King feldolgozások közé sorolt.

Ha jól emlékszem, mindössze egyetlen egyszer hangzik el a bohóc neve az 1987-ben játszódó filmben (vagy talán kétszer), amikor a csatornában megbújva elkapja a kis Georgie papírcsónakját. A kisfúnak mutatkozik be, mert ha az tudja a nevét, akkor már nem számít idegennek, szóba is állhatnak egymással. Így is történik, a kisfiú vesztére, de hát egy gyereket könnyű becsapni. Egyébként az egész filmben úgy hivatkoznak a bohócra, ahogy a film címében is szerepel: Az. És ettől az egész sokkal hátborzongatóbbá válik.

Az emberek egészen nagy százaléka parázik a bohócoktól, aki pedig nem, az nem érti, hogy miért, amikor a bohóc csak egy vicces figura, és nem több. Minden ötvenedik ember persze nem osztja ezt a véleményt, ők azok, akik félnek a bohócoktól (kuloulrofóbia), ez a félelem pedig a gyerekkorra vezethető vissza. Bár a felnőttek a bohóctréfát gyermeki dolognak tartják, a bohócok nagyon sokáig a felnőtteket szórakoztatták, mert a humoruk is inkább nekik való volt: aljas, beteges, kényszeres, paranoid, groteszk és még sorolhatnánk. Csak aztán egyszer jött egy felnőtt, aki azt gondolta, jobb ha a bohócok ezentúl a gyerekeket szórakoztatják. Bár nem volt teljesen értelmetlen az ötlet, de azért rengeteg embernek okoztak ezzel felnőttkorban is megmaradó, mélyen gyökerező traumát. A McDonald's mindenből semmit nem vett észre, Stephen King viszont igen.

Az amerikai regényíró Az című regénye 1986-ban jelent meg, jó vaskos könyv, ami akkora sikert aratott, hogy pár évvel később, 1990-ben egy két részben leadott, 3 órás tévéfilm készült belőle, aminek hatalmas kultusza alakult ki, pedig nem is volt annyira jó film. Ami emlékezetessé tette a feldolgozást, az a Pennywise-t alakító Tim Curry játéka. A figurája attól válik parává, hogy elsőre nem is tűnik félelmetesnek, hanem inkább egy kicsit idegesítő, túlmozgásos, játékosan infantilis bolondnak. Mondjuk az is, csak közben még a vért is szereti meg a gyilkolászást.

Az új verzióban Pennywise-t a zseniális svéd színészóriás, Stellan Skarsgard egyik fia, a Hemlock Grove című Netflix-sorozatból és az Atomszőke című moziból ismerős Bill alakítja, méghozzá hátborzongatóan. Ő már nem árul zsákbamacskát: nem bizonytalanít el, és nem beszél mellé, hanem minden egyes pillanatban tudjuk jól, gyerekvérre vágyik, és mindent meg is tesz azért, hogy minél többet szerezzen belőle. Amikor feltűnik a vásznon, azonnal egekbe szökken az adrenalin, izzadni kezd a tenyerünk, és reszketünk. Meg sem kell szólalnia: az új Pennywise tekintetéből is már süt a totális gonosz.

Vele szemben egy hétfős gyerekcsapat áll, akik magukat ironikusan csak a Vesztesek Klubja néven emlegetik, mert ők mindannyian a bénákat erősítik a tipikus King-i kisváros iskolájában. Az egyik dadog, a másik kövér, a harmadiknak akkora szemüvege van, ami szinte nagyobb, mint a feje, és van köztük önbizalomhiányos afro-amerikai és gyáva zsidó fiú is. Ők fognak össze, hogy megkeressék egyikük öccsét, akit Pennywise vitt el, és hogy legyőzzék a gonosz bohócot. Ő közben megpróbálja egyenként levadászni a srácokat, de senkit nem sikerül csapdába csalnia közülük. Így végül, egy váratlan pillanatban megjelenik mindegyikük előtt.

A film nem is attól jó elsősorban, mert félelmetes, mert úgy hozza ránk a frászt, mint előtte még semmi sem, hanem a gyerekszereplők miatt. A köztük lévő párbeszédek tele vannak jobbnál-jobb viccekkel, de ami a fontos, hogy a szereplők hitelesen szólalnak meg, mintha csak az utcán hallanánk őket beszélgetni, nem pedig a szerepük szerint. Egy pillanatig sem érezzük azt, hogy ezeket a párbeszédeket felnőttek írták. A film tökéletesen visszaadja azt, milyen 12-13 évesnek lenni, annak összes idétlenségével, kínjával és boldogságával együtt. És ez legalább olyan lényegi eleme a filmnek, egyik kulcsa a sikernek, mint az, hogy hatásosan ijesztget.

Az elmúlt évek egyik legnagyob sorozatsikere, a szintén a 80-as évek végén játszódó Stranger Things volt, amiről többen hitték azt, hogy Stephen King írta, nem véletlenül. Az egyébként tényleg nagyon erős Netflix mű konkrétan az Az történetét "nyúlta le": adva van egy bénagyerekekből álló baráti társaság, pár ifjútini, akik közül az egyik eltűnik, a többiek pedig bringára pattannak, hogy megkeressék, és közben leszámoljanak az őt elrabló gonosszal is. Persze tudjuk jól, az egész csak főhajtás volt King nagysága előtt. (De azért van szereplő-átfedés a mozi és a sorozat között, az egyik gyerek, Finn Wolfhard, aki az It-ben a nagyszemüveges, nagyszájú, kényszerpoénkodó Richie-t alakítja.)

A hétköznapi mozista gondolhatta úgy, hogy nem véletlenül vették elő és porolták le a bohócos horrort, hanem a Stranger Things sikere okán, ez azonban nem igaz. Még évekkel ezelőtt kezdett el dolgozni a forgatókönyvön a True Detective első évadát levezénylő Cary Fukunaga, aki aztán felállt a rendezői székből, mert a stúdió túl sötétnek találta az ő verzióját, és egyik fél sem akart engedni. Az új direktor Guillermo del Toro felfedezettje, az argentin Andrés Muschietti (Mama) lett, aki beváltotta a stúdió vágyát és reményét. A bő kétórás filmben nincs üresjárat, hanem végig leköt és szórakoztat, mert átélhető, okos, szellemes és félelmetes, miközben szépen elkerüli az olcsó hatásvadászkodást.

A közönség imádta, nem beszélve a kritikusokról.

A film szakmai visszhangja abszolút pozitív, a nézői meg még pozitívabb: az első hétvégén a mozi azonnal rekordot döntött, minden idők legjobban debütáló horrofilmje lett. Csak Észak-Amerikában, de úgy, hogy a hurrikán miatt például Florida és Georgia állam nem játszott, 117.2 millió dollárt hozott, a világ többi tájáról pedig összesen további 62-őt (miközben 35-be került). Úgyhogy nem véletlen, hogy már el is kezdtek dolgozni a második részen, ami viszont nem újra a 80-as években, hanem a mában fog játszódni. Pennywise ugyanis 27 évenként bújik elő a rejtekhelyéről.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Batman jól megkapta a magáét
  • szerző:nuus
  • 2018. 03. 13.
A következő cikkek betöltése folyamatban...