Film

Segíts megmenteni Dorothy piros cipőjét! 165 millió forint a tét

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.18 | 16:47

Az idő kegyetlenül elbánt Dorothy piros cipőjével, amely végül hazarepítette őt az Óz, a csodák csodájában. A Smithsonian’s múzeum ezért gyűjtést szervezett, hogy 2018-ban már felújítva, és megfelelően konzerválva tudják bemutatni a látogatóiknak.

Szó szerint a filmtörténelem egy darabkájának megmentéshez lehet most hozzájárulni a Kickstarteren. A washingtoni Smithsonian’s múzeum ugyanis gyűjtést indított, hogy felújíthassák Dorothy legendás piros cipőjét. Az Óz, a csodák csodája egyik ikonikus kellékét egy 2018-ra tervezett új kiállításra szeretnék restaurálni.

Dorothy cipője

A múzeum munkatársai ezért a Kickstarteren 300 ezer dollárt, vagyis mintegy 80 millió forintot akarnak összegyűjteni, hogy rendbe hozzák a 80 éve készült cipőket. Az idő vasfoga ugyanis nem kímélte Dorothy topánkáit: a színe megkopott, a flitterek kezdenek leesni és a varrás is elengedett.

Armstrong szkafandere már megmenekült

Ezeket a sérüléseket akarják most helyrehozni, majd a cipőt a megfelelő körülmények között konzerválni. A kampányból még egy hónap van hátra, de a gyűjtés már most több mint 30 ezer dollárnál jár.

dorothy_cipoje

Az esélyek tehát jónak tűnnek. Nem csak azért mert valóban a filmtörténelem egyik fontos relikviájának a megmentéséről van szó, hanem azért is mert a múzeumnak már van tapasztalata az ilyen kampányokban.

Tavaly nyáron ugyanis Neil Armstrong szkafanderének felújítására szerveztek gyűjtést. Akkor

a kitűzött 500 ezer dolláros összeget öt nap alatt elérték

és végül több mint 719 ezer dollárt gyűjtöttek össze.

Csillagászati áron

A legendás cipő Gilbert Adrian, az MGM stúdió vezető jelmeztervezőjének a munkája, amelyet az 1939-es Óz,  a csodák csodája című filmben viselt a főszereplő, Dorothy.

via GIPHY

A filmben a varázserejű lábbeli piros színűnek látszott a valóságban azonban rubinvörös. Az akkori filmes technika miatt ugyanis a piros a vásznon narancssárgának tűnt volna.

A cipőből  a forgatáshoz több pár készült, de ma már csak négy pár hollétéről tudunk – ezek egyike van Washingtonban. Egy párat még 2005-ben loptak el a minnesotai Judy Garland Múzeumból, és hiába ajánlottak fel egymillió dolláros jutalmat a nyomravezetőnek, azóta sem került elő.

A megmaradt cipők viszont csillagászati összegekért keltek el az utóbbi években: 2011-ben

egy árverésen 612 ezer dollárt, vagyis mintegy 165 millió forintot fizettek egy párért,

egy másik topánka értékét pedig egy 2012-es árverés előtt két-három millió dollárra becsülték.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló