Külföld

Ruanda betiltja a káros bőrfehérítő krémeket

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.11 | 08:14

A világosabb tónusú bőr utáni vágy komoly veszélyeket rejt magában.

Ruandában is társadalmi problémához vezetett a bőrfehérítés-láz. A fehérítő krémek – főleg az illegálisan terjesztett változatok –  használata számos komoly veszélyt rejt magában, ennek ellenére rengetegen használják azokat az afrikai országokban. Az afrikai, így a ruandai nők számára ugyanis

a világosabb bőr a szépséget szimbolizálja, sőt, egy magasabb társadalmi státuszt is jelképez.

A piacon így naponta tucat számra jelennek meg az újabb és újabb kenőcsök, a legtöbb azonban hamisítvány, és az összetevők nincsenek pontosan feltüntetve a csomagoláson. A baj pedig itt kezdődik. Az illegális krémek többsége ugyanis a megengedettnél jóval nagyobb százalékban tartalmaz hidrokinont.

De szteroidokat, kloroformot, higanyt és ként is tartalmazhatnak.

Fotó: Pixabay cco

A ruandai kormány múlt év novemberében tiltotta be az egészségkárosító fehérítő krémek használatát, mostantól pedig a hatóság emberei járják a boltokat és a piacokat, hogy ellenőrizzék a termékeket.

Az Egyenlítőtől délre fekvő afrikai ország

kampányt indított a tömeges bőrfehérítés és a toxikus kozmetikumok, különösen a hidrokinont és higanyt tartalmazó termékek ellen.

A hatóságok a ruandai egészségügyi minisztériummal és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatallal karöltve csapnak le az illegális termékekre. Ruanda elnöke, Paul Kagame novemberben indított hadjáratot a káros kenceficék ellen, egy Twitter üzenet kapcsán.

Ekkor minden olyan összetevőt betiltottak az országban, amely a bőr kifehérítéséhez vezethet

– mondta a kormányszóvivő a CNN-nek.

A kormánytisztviselők és a rendőrség emberei elsőként a fővárosban, Kigaliban kezdték el járni a piacokat.

Nem mindenki örül azonban a szigorításoknak. A világosabb bőr ugyanis sokak kergetett álma.

Sifa Godance szerint az embereknek maguknak kellene dönteni arról, hogy használják, vagy sem ezeket a krémeket.

Akik ezt betiltották, tudniuk kellene, hogy sok nő boldogságát veszik most el. A nők ezektől szebbnek érezhették magukat

– mondta el a nő az africanews.com lapnak.

Egy másik termékhasználó, Agne Amiwana is nagyon elkeseredett a hír hallatán. A lapnak elmondta, hogy hét éve használja ezeket a kozmetikumokat.

Szeretném, ha a férjem vonzóbbnak látna. A fehérebb, világosabb bőrű nőket kedveli.

Attól fél, ha nem tudja majd rendszeresen használni a krémeket,

bőre újra sötétebb tónusú lesz.

Az ilyen és ehhez hasonló reakciók miatt a ruandai egészségügyi minisztérium a betiltással párhuzamosan elindította az edukációs munkát is. Feladatuk, hogy tájékoztassák az emberek, főleg a fiatalokat az ilyen fehérítő hatású kenőcsök káros hatásaira.

Fotó: africanews.com/Videó

A közép-afrikai ország rendőrsége közölte, hogy mindössze egy hónap leforgása alatt több mint 5000 betiltott összetevőt tartalmazó fehérítő terméket foglaltak le, köztük krémeket, olajokat, szappanokat és spray-ket. A betiltott összetevők között szerepel a hidrokinon és a higany is.

Ezek többek között súlyos bőrgyulladásokat, májkárosodást és rákot is okozhatnak. De használatuk depresszióhoz is vezethet.

A legtöbb afrikai országban a bőrhalványító hatású kozmetikai termékeket korlátozások nélkül árulhatják. Elefántcsontpart azonban 2015-ben, Ghána pedig 2017-ben betiltotta a toxikusnak ítélt bőrfehérítő krémeket. Az egészségkárosító hatások ellenére az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint

10 afrikai nő közül legalább négy fehéríti a bőrét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló