Külföld

Túl szűk lett a Vatikán két pápa számára

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.14 | 14:48
  • trendindex: 2

A sajtó szerint.

Magyarázkodásra kényszerült a Vatikán XVI. Benedeknek a papi nőtlenség (cölibátus) kérdését érintő írása miatt, amelyet a nyugalmazott pápa tudomása nélkül hoztak nyilvánosságra az olaszországi sajtó keddi jelentései szerint.

XVI. Benedekhez közeli forrásoktól a vatikáni tudósítók úgy értesültek, hogy a nyugalmazott pápa feljegyzéseket írt a papi hivatásról, amelyeket vázlat formájában, “olvasásra” Robert Sarah bíborosnak is átadott. Ezeknek könyvben való megjelenéséről XVI. Benedek azonban nem tudott. Meglepetést jelentett tehát, amikor részletek láttak napvilágot a Sarah bíboros és XVI. Benedek szerzőpáros nevével egy francia kiadónál szerdán megjelenő könyvből.

A Le Figaro című francia napilap előzetes cikke szerint a könyvben a nyugalmazott pápa, “nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezi. A kérdés aktuálisnak számít, mivel Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás (szinódus) témáiról. A szinódus záródokumentuma többek között felvetette a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiak pappá szentelését, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszéki sajtóközpont vezetője azonnali közleménnyel reagált, majd a Szentszék kommunikációs igazgatója, Andrea Tornielli a l’Osservatore Romano szentszéki napilapban szögezte le, hogy Ferenc pápa nem kívánja eltörölni a cölibátust.  A L’Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) lapja hozzátette, Ferenc pápának “esze ágában sincsen módosítani” a cölibátust, ebben a kérdésben “nincsen megosztottság az egyházban” – hangsúlyozta az újság.

A legnagyobb olasz napilapnak, a Corriere della Serának nyilatkozó Gerhard Ludwig Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció volt prefektusa úgy nyilatkozott, hogy “nincsen két pápánk, egy pápa van, Ferenc pápa”. Megjegyezte, hogy a papi cölibátus elvének “megsemmisítése veszélyes lehet az egész egyház számára”. Eugenio Coter bolíviai apostoli helynök elmondta, hogy a diakónusok papi szolgálatának erősítése olyan területeken merült fel, ahol egy 10 ezer négyzetkilométeres területen 260 ezer hívőt a jelenlegi 13 pap alig tud ellátni.

Címlapkép: AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló