Külföld

Már több száz halottja van az új ebolajárványnak

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.21 | 16:18

Egy közép-afrikai országban tört ki a súlyos, sorozatos megbetegedés.

Már több mint 400 halottja van a Kongói Demokratikus Köztársaság két észak-keleti tartományát sújtó ebolajárványnak. A közép-afrikai ország egészségügyi hatóságai a járvány tavaly augusztusi kitörése óta 658 fertőzéses esetet jegyeztek fel, amelyből 609-et erősítettek meg, a többi pedig valószínűsíthető megbetegedés. Összességében 402 ember vesztette életét a kórokozó miatt Észak-Kivu és Ituri tartományokban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NowThis (@nowthisnews) on

Nagyjából a fele már kigyógyult

A helyi hatóságok azt állítják, hogy 237 ember gyógyult ki a vírus okozta betegségből. Az érintett térségben augusztus óta 60 ezer 460 embert oltottak be ebola ellen, köztük 19 ezer 952-et Beni városában, amely a járvány egyik gócpontjának számít.

A jelenlegi az ország történetének tizedik ebolajárványa, de az első, amely egy háborús konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. Az országnak ebben a részében mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, ami komolyan hátráltatja az járvánnyal szembeni küzdelmet.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

(MTI, AFP)

Kiemelt kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló