Külföld

Betelt a pohár, a németek bekeményítettek Orbán Viktorral szemben

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.07 | 13:18

Magyarország továbbra sem hajlandó ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását, ami aggodalomra ad okot Németországban. A németek már kifejezték neheztelésüket, és most nyomást gyakorolnak Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy felgyorsítsa a ratifikációs folyamatot - állítja a Politico.

Fotó: TikTok/ Orbán Viktor

Egy magas rangú német képviselő elmondta a berlini sajtónak:

“Úgy gondoljuk, hogy ennek nagyon gyorsan meg kellene történnie a szövetség iránti hűség és az EU-tagállamok közti barátság megtartása érdekében.”

Magyarország jelenleg az egyetlen NATO-tag, amely nem ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét. A hétfői parlamenti ülésen, bár a Parlament összeült, a kétharmados többségben lévő kormánypártok nem jelentek meg, így továbbra is patthelyzet áll fenn a kérdésben.

A helyzet tovább bonyolódott, mivel a magyar kormány azt követeli, hogy Ulf Kristersson, svéd miniszterelnök látogasson el Magyarországra a csatlakozásról szóló tárgyalásokra. A svéd miniszterelnök azonban azt szeretné, hogy Magyarország először rábólintson a csatlakozási kérelmükre, mielőtt megbeszélésekre kerülne sor.

Egy német képviselő kommentálta a helyzetet, elmondva, hogy az uniós partnerek közötti látogatások teljesen normálisak, de nem szabad őket ilyen módon összekapcsolni. A diplomáciai patthelyzet aggodalmat kelt Németországban azáltal, hogy fenyegetve érzik a NATO egységét és az Európai Unió tagállamai közötti szoros kapcsolatokat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló