Külföld

Szeretettel öleltem, akik a fiamat megölték – megtörte a csendet a barátságos tűzben elhunyt Izrael túsz anyja

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.07 | 10:18

Iris Haim, az anya, akinek a fiát a Hamasz elrabolta nem haragszik azokra az izraeli katonákra, akik tévedésből lelőtték a fiát, mert terroristának hitték.

Az eset sokkoló: egy fiatal srác, Yotam Haim gyanútlanul készült heavy metal együttese aznapi koncertjére, amikor október 7-én elrabolták a Hamasz terroristái. A családja kezdetben nem tudta, életben van-e, de aztán nagyon megkönnyebbültek, hogy él. Yotam 70 napig életben is maradt, és három társukkal sikerült elszökniük a fogvatartóiktól. Ellenséges területen bujkáltak napokig, amikor az IDF elérte őket. Csakhogy a katonák – akiket a terroristák már korábban is próbáltak hasonló trükkel átverné – a távolból terroristaként azonosította őket, és mindhármukra tüzet nyitottak.

“A kapcsolattartóm aznap felhívott, és kérte, hogy azonnal menjek haza. Letettem a munkám, siettem haza. Ott leültetett, és elmondta: Yotam meghalt. Az izraeli hadsereg ölte őt meg”

– emlékszik a kegyetlen pillanatra az anya, aki addig végig bízott abban, hogy újra találkozhat a fiával.

“Yotamra hősként tekintek, aki szabad emberként halt meg. Sikerként könyvelem el, hogy sikerült megszöknie a fogvatatóitól”

– mondja.

“Magam is voltam katona, sajnos tudom, hogy sokan barátságis tűzben halnak meg. Abban a felfokozott állapotban, a terepen, közvetlen életveszélyben nehéz ezt elkerülni. Azok a katonák akkor, abban a helyzetben a lehető legjobb döntést hozták”

– fejti ki Iris.

“Fontos volt számomra, hogy ne legyen bűntudatuk amiatt, amit tettek. Találkoztak velük, elmondtam nekik, hogy nem haragszom rájuk. Azt tették, amit akkor tenniük kellett. Megöleltem őket. Arra kértem őket, hogy folytassák a harcot, legyenek bátrak értünk, hogy mi biztonságban élhessünk”

– fejtette ki.

A Hamasz a friss hírek szerint 40 napos tűzszünetet kér a további túszok szabadon bocsátásáért.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló