Külföld

Ingyen wifi lesz a Mount Everesten

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.09 | 11:14

Ingyenes wifi-zónákat alakítának ki az Everest alaptáborában – jelentette be a Nepáli Telekommunikációs Hivatal szerdán. Hamarosan jöhetnek a Facebook live-ok, a snapek és a tweetek (majdnem) a világ csúcsáról!

everest_pixabay

A turisták és a hegymászók hamarosan a Lukla és az Annapurna alaptáborokból csekkolhatnak be a nepáli állami projektnek köszönhetően. Alacsony költségű, de gyors internetet biztosító optikai kábeleket fektetnek majd le, amelyek ellenállnak a fagynak, de ha ez nem bizonyul elég hatékonynak, akár mikrohullámú technológiát is használhatnak – írja a Mashable.

Természeti katasztrófák és balesetek esetén akár életmentő is lehet egy plusz lehetőség a kommunikációra, de a fejlesztés a turizmusnak is löketet ad: ingyen wifivel egyre többen fognak a helyszínről posztolni, becsekkolni vagy élőben bejelentkezni. A tervek szerint így a Lukla táborból 2880 méteren, az Annapurnán pedig 4130 méteren lehet majd netezni.

Nem ez az első próbálkozás, hogy internetet vigyenek a régióba: 2010-ben az Ncell magáncég indított 3G szolgáltatást az alaptáborban, de a projektjük befuccsolt. Jelenleg néhány környékbeli hotelben és étteremben lehet átlagosan 5 dollárért wifizni óránként, vagy az Everest Link szolgáltatótól lehet venni nyolc dollárért 500 mega netet a hegy lábánál fekvő Machermo faluban.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló