Külföld

Ausztráliában van a legtöbb miniállam

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.12 | 19:39

Világszerte bő 100 miniállam létezik, ebből 35 található Ausztráliában.

Aki miniállamot alapít, annak nagyon elege van az országból, ahol él és a kormányból, ami vezeti azt. Elégedetlensége önállósodásra sarkallja. Megtalálja a kiskaput, és belevág az államalapításba. Saját híveket toboroz, törvényeket alkot, királlyá koronáztatja magát. Fura őrültek ők, jobbára teljesen ártalmatlanok, kicsit rögeszmések, akik talán úgy menekülnek a valóság elől, hogy saját, külön bejáratú valóságot hoznak létre.

A legtöbb ilyen hóbortos ember Ausztráliában él, mutatunk párat.

The Aerican Empire

aerica empire

Az elnevezés nem vall túl nagy fantáziára, mindössze egyetlen betű választja el Amerikától. Az alapításkor még a távolság sem volt olyan nagy közöttük, mert bár a központ ma már Ausztráliában van, Aericát 1987-ben még Montrealban, Kanadában alapították meg. Nagyobb léptékben gondolkodnak, mint pusztán a Föld, ezért a Plutóra és a Marsra is sajátjukként tekintenek. Előszeretettel használják ábrázolásaikban a smiley-t, ideológiailag pedig nagyban támaszkodnak  a Star Trek mitológiára. A weboldaluk zseniális, az internet hőskorát idézi.

Wy fejedelemség

Egy Paul Delprat nevű férfi alapította a fejedelemséget, mert elhúzódó vitája akadt a helyi önkormányzati hivatallal egy megépült vagy meg nem épült út miatt. A pontos ok már a homályba vész. Paul fejedelem egyébként művészember, festő, így az ország zászlaját is maga festette. Híven tükrözi a mikrobirodalom természetbarátságát.

Forrás: mashable
Forrás: mashable

Bumbunga

A 70-es években társadalmi párbeszéd kezdődött arról, hogy mi legyen az angol királynővel: Ausztrália dobja a szemétbe a névleges fennhatóságot és kiáltsa ki az önálló köztársaságot, vagy maradjon a korona árnyékában.

Ekkor lépett föl egy Alex Brackstone nevű férfi, aki ízig-vérig monarchista lévén elképzelni sem tudott más társadalmi berendezkedést, mint a királyság.

Így kikiáltotta Bumbungát, hogy ha Ausztrália megtagadja is a királynőt, maradjon egy talpalatnyi földje a szigetországban is. Persze azt akkor még nem tudhatta, hogy Ausztrália úgy lesz önálló köztársaság, hogy közben a királynőt sem löki el magától. De az tény, hogy a leghűségesebb alattvalók az országban akkor is a bumbungaiak.

Atlantium Birodalom

A legjelentőbb miniállam Ausztráliában, amit azért hozott létre az alapító, George Cruickshank császár, hogy az embereknek megmutassa, hogyan kell helyesen működnie egy államnak a globalizált világban. Atlantium azért is a legjelentősebb, mert a császárt imádja a média, rendszeresen hívják tévéműsorokba, és a közösségi oldalakon is élénk életet él. Rendszeresen szervez társasági összejöveteleket, ünnepségeket és jó viszonyt ápol a többi miniállam uralkodójával, elsősorban is Paul Delprattal, a Wy fejedelemség uralkodójával.

Hutt River fejedelemség

A trónon egy herceg ül, bizonyos Leonard Casley. Egy a kormányzattal folytatott mezőgazdasági jogi vita volt a különválás és az államalapítás oka, még valamikor a 80-as évek legelején (vagy esetleg korábban, pontos adat nincs). Ami biztos, hogy 1984-ben egy Keith Kerwin nevű zenész megírta a fejedelemség himnuszát, amit a Jon English and the Foster Brothers hangrögzített. Ezért a nemes tettért lovaggá is ütötte őket Leonard herceg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló