Külföld

Megdöbbentő dolog történt Putyin legfőbb kritikusának halála után

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.17 | 13:18

Alekszej Navalnij halálhíre után összeomlott a rubel.

Az orosz rubel értéke jelentős zuhanást mutat a hírek hatására, miszerint Alekszej Navalnij meghalt a börtönben. A deviza többhetes mélypontra süllyedt, és szakértők szerint az orosz központi bank eddigi intézkedései sem képesek megállítani a rubel árfolyamának esését.

A The Moscow Times beszámolója szerint az orosz valuta pénteken negatív tartományban mozgott, és az orosz központi bank beavatkozásai, valamint az exportbevételek alacsony számai sem elégségesek ahhoz, hogy megfékezzék a rubel további gyengülését. A hír hatására a hétvégére várhatóan tovább fokozódik a kockázatminimalizálás, ami különösen a dollár–rubel árfolyam növekedésében vélhetően tükröződni fog.

Az orosz rubel az euróhoz és a jüanhoz képest január 9. óta a legmélyebb ponton van (99,85 és 12,81), míg a dollárhoz képest január 4. óta mutatja a legrosszabb értéket, állva 93,00-n. Az előzmények figyelmen kívül hagyásával ez még a januári két rövid távú árfolyamemelés ellenére is komoly visszaesést jelent.

Az Orosz Nemzeti Bank bejelentése, miszerint az irányadó kamatlábat évi 16 százalékon tartják, jelentéktelen hatással volt az árfolyamokra. A szigorú monetáris politikával kapcsolatos ígéretek sem várhatók, hogy hosszú távon javítsák a helyzetet. Az olaj árának napközbeni közel egyszázalékos csökkenése szintén további rövid távú irritáló tényező lehet a helyi valutapiac számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.