Külföld

Számolni és szörfözni tanul az agy nélkül született kisfiú

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.21 | 15:48
  • trendindex: 2

Noah az átlagos agytömeg csupán 2 százalékéval született.

Hihetetlen fejlődésen ment keresztül az a 2012-ben született brit kisfiú, aki nyitott gerinccel és az agy átlagos tömegének csupán két százalékával született. Noah Wall, aki márciusban lesz 7 éves, mára szinte mindenre rácáfolt, amit az orvosok jósoltak neki, és agyának mintegy 80 százaléka kifejlődött már 3 éves korára.

Mindez az orvosokat is megdöbbentette.

Noah édesanyjának terhessége alatt ötször is nyomatékosan javasolták az orvosok, hogy vetesse el a babát, mert nyitott gerincet és vízfejűséget diagnosztizáltak nála és agyának mindössze 2 százaléka fejlődött ki. A baba agya a folyadék miatt a koponyája körüli vékony szövetrétegbe szorult. Elmondták, hogy

nagyon kevés az esélye arra, hogy egyáltalán életben maradjon megszületése után.

Ugyanakkor az orvosok közölték azt is a szülőkkel, hogy ha még életben is marad gyermekük, súlyos szellemi- és testi fogyatékkal kell majd élnie. Se beszélni, se járni nem lesz képes soha, sőt, egyedül felülni, és enni sem tud majd. Volt, aki azt mondta, hogy siket, és vak lesz a kisfiú.

A szülők azonban hajthatatlanok voltak, megtartották a kisfiút, és szeretettel várták érkezését.

Shelley és Rob Wall egy műsorban elmondták, hogy talán azért nem engedtek az orvosok nyomásának a terhesség alatt, mert idősebbek, megfontoltak. Szerintük egy fiatal pár lehet, hogy másképp döntött volna, mint ők ebben a nehéz lélektani helyzetben.

Születése után egyből megműtötték a kisfiú nyitott gerincét, és megnyitották koponyáját is, hogy lecsapolják a felesleges agyvizet, amely elfoglalta a helyet az agytól. Az eljárás sikeres volt, Noah agya gyors fejlődésnek, növekedésnek indult. A nyitott gerinc miatt azonban mellkastól lefelé károsodott az idegrendszere, így Noah alsó végtagi paralízisben szenved.

Noah, akiről édesanyja méhében még azt is kétségbe vonták az orvosok, hogy egyáltalán túléli első pár napját, egy életvidám kisfiúvá cseperedett. Ugyan még kerekesszékben közlekedik, de szülei bíznak benne, hogy hamarosan ez is megváltozik.

Noah már tökéletesen tud beszélni és iskolába jár. Olvasni, számolni és írni tanul, önállóan fel tud ülni, imád a vízben pancsolni, és a járás megtanulása után szörfözni, és síelni is szeretne az elszánt kisfiú. A szörfözésbe már egy kicsit bele is kóstolhatott a harcos legényke.

Szülei, aki Noah fejlődésének szentelték életüket, Ausztráliába vitték a kisfiút, ahol Noah-t egy speciális központban segítik. A neurofiziológiai kezelések során fizioterápiát és kognitív terápiát is alkalmaznak az ausztrál orvosok, és Noah ennek köszönhetően napról napra fejlődik szülei és testvérei nagy örömére. A kezelések főleg az agyi kapacitás növeléséről, és az idegrendszer általános fejlesztéséről szólnak – mondta el Noah édesapja.

Noah évről évre meglátogatja orvosait abban a brit kórházban, ahol született, és ahol az első legfontosabb műtéteken átesett. Szülei pedig rendszeresen tájékoztatják őket a kisfiú aktuális állapotáról. Ma már egyöntetűen állítja mindenki:

Noah egy csoda

Fotó és címlapi kép: Facebook/noahwallmodel

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló