Külföld

Régész szenzáció: ókori eredetű, rejtett sírokat fedeztek fel Egyiptomban

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.26 | 11:13
  • trendindex: 2

Legalább 2000 évig érintetlen volt a sírhely, ami teljesen felvillanyozta a kutatókat. Összesen 8 sír található az eddig rejtett sírkamrában. A régészek izgalmi állapotba kerültek.

Forrás: Pixabay

A feltárt sírok több mint 2000 évesek, a fáraók korának kései periódusából származnak, amikor Ptolemaiosz utódai, a Ptolemaida-dinasztia tagjai uralkodtak. A Kairó déli részén található 8 sír mindegyike családi temetkezési helyek voltak, több szarkofág is található bennük, összesen legalább 40. A régészek izgatottak, és azt gondolják, a múlt év végén kezdődött feltárás az új felfedezés fényében nézve még legalább 5 évet fog igénybe venni, viszont amit találtak, az valami újnak lehet a kezdete, a sírokkal most egy új kaput nyitottak ki.

Különös figyelmet érdemel a Thoth (az írás és a tudományok istene, az írnokok pártfogója és az orvosok patrónusa) főpapjának sírja, amit különleges hieroglifákkal díszítettek, ami azt is jelzi, hogy az adott tisztviselő Thoth papjainak legmagasabb rangú tagja volt. A szarkofágok mellé helyezett négy edényben a régészek megtalálták a főpap még mindig jó állapotban lévő, tartósított belső szerveit. De felfedeztek még a sírboltban legalább 1000 un. usébti szobrot is. Ezek célja az volt, hogy az elhunytnak a túlvilágon is könnyű dolga legyen: az ő földi szolgáinak, követőinek, embereinek szobormásai ezek.

A felfedezés óta nemcsak a régészek, de a politkusok is rendkívül bizakodóak. Abban bíznak, hogy az új sírok még több turistát vonzanak majd Egyiptomba, és így még inkább felledül az ország idegenforgalma.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló