Külföld

Régész szenzáció: ókori eredetű, rejtett sírokat fedeztek fel Egyiptomban

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.26 | 11:13
  • trendindex: 2

Legalább 2000 évig érintetlen volt a sírhely, ami teljesen felvillanyozta a kutatókat. Összesen 8 sír található az eddig rejtett sírkamrában. A régészek izgalmi állapotba kerültek.

Forrás: Pixabay

A feltárt sírok több mint 2000 évesek, a fáraók korának kései periódusából származnak, amikor Ptolemaiosz utódai, a Ptolemaida-dinasztia tagjai uralkodtak. A Kairó déli részén található 8 sír mindegyike családi temetkezési helyek voltak, több szarkofág is található bennük, összesen legalább 40. A régészek izgatottak, és azt gondolják, a múlt év végén kezdődött feltárás az új felfedezés fényében nézve még legalább 5 évet fog igénybe venni, viszont amit találtak, az valami újnak lehet a kezdete, a sírokkal most egy új kaput nyitottak ki.

Különös figyelmet érdemel a Thoth (az írás és a tudományok istene, az írnokok pártfogója és az orvosok patrónusa) főpapjának sírja, amit különleges hieroglifákkal díszítettek, ami azt is jelzi, hogy az adott tisztviselő Thoth papjainak legmagasabb rangú tagja volt. A szarkofágok mellé helyezett négy edényben a régészek megtalálták a főpap még mindig jó állapotban lévő, tartósított belső szerveit. De felfedeztek még a sírboltban legalább 1000 un. usébti szobrot is. Ezek célja az volt, hogy az elhunytnak a túlvilágon is könnyű dolga legyen: az ő földi szolgáinak, követőinek, embereinek szobormásai ezek.

A felfedezés óta nemcsak a régészek, de a politkusok is rendkívül bizakodóak. Abban bíznak, hogy az új sírok még több turistát vonzanak majd Egyiptomba, és így még inkább felledül az ország idegenforgalma.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló