Külföld

Itt az újabb oka annak, amiért a Facebook is beintett az oltásellenes tartalmaknak

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.03.01 | 11:18

Nagyon durván terjed a kanyaró.

A YouTube nemrég jelentette be, hogy leszedi a reklámokat az oltásellenes videókról, ezzel megfosztják a pénzkereseti lehetőségtől a feltöltőket. A Facebook és a Pinterest is jelezte, hogy beáll ebbe a sorba, sőt, le is szedi az oltásellenes tartalmakat. 

Fotó: Pixabay CCo

Az oltásellenes videók egyik következménye, hogy folyamatosan terjed a kanyaró az Egyesült Államokban. A közösségi médiában ugyanis hamis információkat terjesztenek az oltásokról.

Erről Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója beszélt szerdán az amerikai kongresszusban.

Fotó: Pixabay CCo

Tegnapi beszámolójában Fauci és az amerikai közegészségügy más vezetői riadót fújtak: Washington államban, Coloradóban és New York államban évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Ebben a három tagállamban január eleje óta 159 új megbetegedést jegyeztek fel.

Ez elfogadhatatlan, mindent a nulláról kell kezdenünk

– mondta elkeseredetten Fauci. Rámutatott, hogy

a vírus által okozott fertőző betegség elsősorban azokban a közösségekben terjed, ahol erőteljes az oltásellenes mozgalom.

via GIPHY

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy a kanyaróvírust ugyan sok esetben külföldi utazásról viszik be az Egyesült Államokba, de

az oltásellenes mozgalom erősödése miatt egyre gyakoribbak a belföldről kiinduló megbetegedések.

Az igazgatónő megemlítette, hogy a betegség leggyakrabban az úgynevezett zárt közösségekben fordul elő, például a minnesotai szomáliaiak vagy a brooklyni ortodox zsidók körében.

A szakértők rámutattak: a tájékozatlanság az egyik fő oka annak, hogy a kanyaró ismét terjed.

A különböző közösségi portálok ugyanis hamis információkat terjesztenek az oltásokról.

Fotó: Pixabay CC0

Nemrégiben például a Facebook, a YouTube és a Pinterest – éppen a kongresszus nyomására – bejelentette, hogy törli az oltásellenes tartalmakat. 

A saját sikerünk áldozatai vagyunk

– fogalmazott Nancy Messonnier, kifejtve, hogy az 1960-as évek eleje – vagyis a kanyaró elleni vakcina bevezetése – óta ennek a kórnak az előfordulása 99 százalékkal csökkent, és a szülők mai nemzedéke már nem vet számot az oltás elmaradásának kockázataival.

Címlapi kép: Pixabay CC0

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló