Infotech

Hoppá, a Facebook és a YouTube leszedné az oltásellenes véleményeket?

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.15 | 13:48

Zuckerbergék mellett a Google is korlátozni kényszerülne, a növekvő egészségügyi kockázat miatt.

A Facebook már beleállt a félrevezető oldalak és álhírek elleni harcba – ebbe a képbe illeszkedik az is, hogy az oltásellenesek véleményének szabadságát is előbb-utóbb kénytelen lesz korlátozni. Ha a közösségi oldalon felbukkan ilyen tartalom, akkor az komoly veszélyeket hordozhat magában.

via GIPHY

Ezek az ellenőrizetlen információk ugyanis tömegesen vehetik el a szülők kedvét a gyermekeik beoltatásától, ami pedig járványok kitörését segíti elő. Adam Schiff kongresszusi tag írt ezügyben Mark Zuckerbergnek és a Google vezér Sundar Pichai számára is.

A demokrata politikus levelére a Facebook megnyugtató választ küldött: azon lesznek, hogy a megtévesztő tartalmakat még inkább vissza szorítsák, a hiteles információkat pedig előtérbe fogják helyezni.

 

 

A Google alá tartozó YouTube is tett már hasonló lépéseket: az ártó és téves adatokat terjesztő csatornák közt söprögettek nemrégiben. Például csodás gyógyítások is áldozatul estek a tisztogató akciónak.

Schiff számos okot citált a további szigorítás érdekében: a WHO szerint az oltás visszautasítása a világ egészségügyének egyik legrázósabb kihívása jelenleg. Példa erre a washingtoni Clark Countyban kitört kanyaró-járvány.

Az információk elérhetőségéért felelős algoritmus még nem rendezi eléggé előre a megbízható adatokat, és nem szűri ki az álhíreket. Ez közegészségügyi kockázatot hoz magával.

Ha például beírjuk a YouTube-ra az oltás (vaccines) szót, akkor a senki földjén találjuk magunkat. Egyfelől azt halljuk: milyen jó és előnyös beadatni, mások viszont kígyót-békát kiáltanak rá. Aztán hamar kijön egy nagy nézettségű, oltásellenes dokumentumfilm is, a megtévesztő The Truth About Vaccines címmel. Közel 1,2 millióan látták ezt a felvételt, teszi hozzá a Bloomberg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.