Külföld

Egész családjukat kiirthatják: észak-koreai katonák egy csoportja fellázadt a rendszer ellen

  • Szerző:nuus
  • 2021.03.02 | 11:48

Példátlan dolog történt Észak-Koreában: phjongszongi katonák egy 1500 fős csoportja fegyvert ragadott, és a rezsim ellen fordult.

A diktatúrában jelenleg humanitárius katasztrófahelyzet van: az orosz nagykövet nyíltan beszélt arról, hogy már külföldi diplomataként is nehéz olyan alapvető élelmiszerekhez jutni, mint a só, a cukor vagy a liszt. A falvakban élő lakosság az éhezés egy olyan szintjét érte el, amely korábban ismeretlen volt még a sokat szenvedett nép számára is.

Persze a Kedves Vezér az éhínséget nem a piac megnyitásával és a szabad kereskedelem engedélyezésével igyekszik enyhíteni, hanem úgy döntött, hogy a leszerelő katonákat a téeszbe és a bányákba küldi rabszolgamunkára. Észak-Koreában a katonaság 10 évig tart, így a végre felszabadulók úgy érezték, nincs veszítenivalójuk.

A Phenjantól 30 km-re fekvő negyedmilliós Phjongszong városában február 23-án 1500 katona ragadott fegyvert. A puccskísérlet természetesen nem járt sikerrel, és igyekezték is eltussolni a történteket, de a hír végül orosz lapokon keresztül mégis kiszivárgott március első hetére.

A felkelőket minden bizonnyal kivégzik majd, de az is elképzelhető, hogy a családjaik sem maradhatnak életben, mivel különösen súlyos, terrorizmus kategóriájába tartozó bűnről van szó. Akik túlélnek, azok sem sok jóra számíthatnak az erős osztályrendszerrel rendelkező országban, viszont az eset jól mutatja: egyre több csoport érzi úgy, nincs már veszítenivalója.

Somchai Kongkamsri fotója a Pexels oldaláról


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.