Külföld

A tengeri szippantós kuka tökéletes fegyver a szennyezés ellen

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.02 | 13:23

Vízen úszó kukát fejlesztett egy ausztrál páros, akiknek elegük lett abból, hogy hulladékkal teleszórt óceánban kell úszniuk.

seabin

Az óceánok megtisztítása a missziója a két ausztrál férfinek, akik Indiegogo-finanszírozással létrehozták a vízi szemétszippantó kukát. Egyikük korábban műanyag termékek tervezésével, másikuk hajógyártással foglalkozott, de felmondtak, hogy minden energiájukat a környezetvédő projektre áldozhassák.

Találmányuk logikája egyszerű: a Seabin egy vízi pumpa segítségével beszippantja a körülötte lévő hulladékot, és a tengerben nem kívánatos folyadékokat is. A szilárd hulladéktól elválasztja az olajat, a vegyszereket és más folyadékokat. A lenti videóban jól látszik, hogy mennyi mindent összegyűjt a forradalmi kuka.

Így meglátják az emberek, hogy mi minden kerül a vízbe, amiben ők is úsznak

– hangzik el a videóban. A kikötők és yacht klubok szolgálják a legjobb helyszínt a találmányukhoz, mivel ezeket az irányított környezeteket nem érintik a viharok és más környezeti hatások, így a szippantó mindent vízen és vízben úszkáló hulladékot bekap. A megszűrt, tisztított vizet a pumpa visszajuttatja a tengerbe, a természetes alapanyagokból készült zsákot pedig naponta lehet kiüríteni, amihez elég egy ember is. A feltalálók azt mondják, hogy minden kikötőnek saját Seabint kellene vásárolnia és fenntartania.

 

The Seabin Project | In-Water Automated Marina Rubbish Collector

Cleaning the oceans one marina at a time

We have created an automated marina rubbish bin that collects floating rubbish, debris and oil 24/7 | Check out ‘Cleaning the oceans one marina at a time’ on Indiegogo.

Itt még nincs vége: a páros azon dolgozik, hogy az összegyűjtött hulladékokat újrahasznosítva használhassák fel új szippantók előállítására. Több kontinensre átvinnék a gyártást, hogy minél alacsonyabb szállítási költséggel lehessen Seabin a lehető legtöbb tengerparton.

Nem hagyták figyelmen kívül, hogy az élővilágra veszélyes lehet a találmányuk, ezért kutatókkal összefogva dolgoznak a módszeren, ami elrettentheti a halakat a szippantótól.

Nyitókép: YouTube/The Seabin Project


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.