Külföld

Ki hitte volna?! Büntetés járhat, ha így használod az autó légkondiját

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.07 | 09:15

Biztosan ismerős a nyári hőségben felforrósodott autó utastere… Nos, ha eddig úgy gondoltad, hogy álló helyzetben járatod kicsit az autót és bőgeted a klímát, akkor nagyon rosszul járhatsz! Ugyanis Európa több országában is büntetés jár érte.

Illusztráció: freepik.com

Európa több országában is tilos a motor járatása álló autó esetén. Ez persze ugyanúgy vonatkozik a téli hosszú melegítésre, mint a nyári hűtésre. A vezess.hu információi szerint volt már példa komoly büntetésekre is. Az osztrák autóklub közlése szerint 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort.

Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 75-150 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna.

Németországban 10 eurós “csekket” osztanak az álló helyzetben való motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (durván 16 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani. Franciaországban 135 euró a büntetés, míg Belgiumban 130.

Szerencsére Magyarországon egyelőre nincs ilyen büntetési tétel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló