Külföld

Jövő héten csődbe mehet Oroszország

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.08 | 17:48

A Privátbankár számolt be arról, hogy orosz állampapírok nemteljesítésére vonatkozó ötéves CDS ügyletek 80 százalékos csődvalószínűséget áraznak az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Kép: Pixabay

Főként a március 16-i kuponfizetés miatt nagy az aggodalom.

Ha Oroszország nem fizet, vagy rubelben próbálná meg a 117 millió dolláros fizetést teljesíteni, az csődeseménynek számíthatna, ami aktiválhatná a CDS-ügyleteket.

A The Wall Street Journal szerint a Rosznyefty orosz olajtársaság a napokban nem fizetett meg egy devizában esedékes kötvénytartozást. A Gazprom viszont igen.

Miután tegnap komolyan felmerült az oroszok elleni olajembargó lehetősége, és az iráni atomalku orosz megtorpedózása is, még az orosz energiaipari miniszter is elkezdett 300 dolláros olajárral fenyegetőzni.

Erre 130,89 dollárig is felszaladt a Brent típusú olaj ára. Innét visszapattant ugyan, de ma ismét emelkedik, két százalékos emelkedéssel 126 dollár közelében jár.

Számos más árupiaci termék árfolyama folytatja az emelkedést, bár általában szolid, 1-3 százalékos mértékben. Az orosz fél fontos exportcikke, a nikkel ára

70 százalékkal 81 ezer dollárra emelkedett, ami hasonlóan nagy csoda, mint a negatív olajár volt 2020 áprilisában.

Az ekkora napi mozgások rendkívül ritkák. Pár héttel ezelőtt kevesebb, mint harmadába, 22-25 ezer dollárba került a fontos fém egysége, amelyet többek között akkumulátorokhoz is használnak.

Forrás: Propeller.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Meghalt Elvis Presley lánya
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 13.