Külföld

Norvégia a világ legboldogabb országa, Magyarország a 75.

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.20 | 12:03

Hosszú évek után már nem Dánia a világ legboldogabb országa. Igaz, még mindig Skandináviában a legjobb lakni. A 2017-es jelentésből az is kiderül, hogy a pénz tényleg nem minden.

Megjelent a Világ Boldogság Jelentés 2017, és rögtön egy meglepetéssel nyitott: helycsere történt a világ legboldogabb országának pozíciójában: a korábban stabil listavezető dánok lecsúsztak a második helyre, és Norvégia vette át a vezetést. A lista végén a teljesen reménytelen Burundi és a Közép-afrikai Köztársaság kullog.

forrás: pixabay.com
forrás: pixabay.com

Az élboly már önmagában minden elárul arról, hol jó élni:

1. Norvégia
2. Dánia
3. Izland
4. Svédország
5. Finnország

Vagyis továbbra is a skandináv modell a nyerő, de nem csak az anyagi jólét miatt. Ez akkor válik egyértelművé, ha megnézzük, Magyarország hol áll, és mely országok előzik meg:

(…)
70. Paraguay
71. Hongkong
72. Fülöp-szigetek
73. Szerbia
74. Jordánia
75. Magyarország

A listát elég bonyolult módszertannal rakják össze, részben szubjektív szempontok szerint. Az egy főre jutó GDP, vagyis a gazdasági fejlettség csak egy eleme a dolognak, a Magyarország előtt álló öt állam közül például csak Hongkongban magasabb ez az érték, vagyis a szegényebbek is lehetnek boldogabbak.

Ami feltűnően alacsony a magyarok esetében (a listán körülöttünk állókhoz képest) az a szabadság érzete, abban az értelemben, hogy az ember képes-e maga dönteni az élete nagy kérdéseiről. Nyilván a magyarok úgy érzik, nem ők maguk döntenek az életükről, és ez érthetően nem tesz bennünket boldoggá.

Egyébként ennek ellenére sincs veszve semmi, hiszen a 2005-2007-os felméréshez képest Magyarországon kissé, de mérhető mértékben javult a helyzet. A legtöbbet Nicaragua és Lettország javított a helyzetén egy évtized alatt, míg a legjobban Görögországban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Venezuelában romlott a helyzet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.