Külföld

Alien-szerű múmiát találtak az Atacama-sivatagban

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.23 | 14:02

2003-ban különös csontvázat találtak az Atacama-sivatag chilei részén: a hosszúkás koponyára, a süllyedt szemgödrökre és a hihetetlenül miniatűr testre nem tudtak jobb magyarázatot, mint azt, hogy földönkívüli eredetű. A vizsgálatok most lezárultak.

A mélyreható, alapos genetikai elemzés eredménye ha úgy vesszük, csalódást okoz: a múmia nem földönkívüli, hanem emberi eredetű, csak a komoly torzulásokkal járó mutáció példátlan. Az Ata névre keresztelt csontváz több  tekintetben is furcsa. Először is mindössze 15 cm, hiányzik egy pár bordája, a fej és az arc pedig extrém módon deformált. A csontváz egyébként nem túl idős, 15 éve fedezték fel, de 40 évesnél nem idősebb. Amikor megtalálták, meg voltak arról győződve, hogy idegen eredetű, még egy dokumentumfilm is készült a spekulációról, majd bejelentkezett a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának egyik mikrobiológus-immunológus kutatója azzal, hogy ő szívesen megvizsgálná a leletet. Ez 2013-ra meg is történt, és mint kiderült, szó sincs alienről, ez egy ember volt, aki 6-7 éves kora körül halt meg. Viszont azt, hogy minek köszönhetően alakultak ki nála ezek a torzulások, nem sikerült megfejteni.

Egy későbbi vizsgálat arról számolt be, hogy a múmia nem volt 6-7 éves, sőt meg sem született, hanem ez egy 14-16 hetes magzat teteme volt. A mutációk kapcsán azonban nem jutottak előbbre a kutatók. Ezért aztán újabb vizsgálatot rendeltek el, amihez DNS-mintát vettek a múmia csontvelőjéből, és ez már konkrétabb eredményeket hozott. A múmia chilei eredetű volt, és olyan genetikai mutációk sorától szenvedett, ami eddig ismeretlen volt az emberiség számára, nem találkoztak még a tudósok ilyennel előtte. De ami még furcsább, és ez talán a mutáció eredménye, hogy bár a múmia tényleg még csak magzat volt, de bizonyos szempontból már olyan fejlettségű volt, mint egy páréves gyermek. A kutatók összesen hétféle génmutációt mutattak ki a múmiában, amik együtt és külön-külön is jelentős torzulásokat okoztak. De hogy miért alakultak ki, arra egyelőre nincs válaszuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló