Külföld

A nő, aki koporsóban szülte meg a gyermekét

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.27 | 15:52

Olasz régészek fedeztek fel egy sírt, amiben nemcsak egy nő, hanem egy csecsemő maradványait is megtalálták. Az asszony a koporsóban szülte meg a gyermekét.

A régészeknek gyakran kell úgy dolgozniuk, mint a törvényszéki orvosoknak. Feltárnak valami elsőre megmagyarázhatatlant, és ahhoz, hogy mégis meg tudják magyarázni, nyomozókká kell válniuk, és össze kell gyűjteniük egy csomó adatot meg bizonyítékot, amiből aztán kikövetkeztethetik, hogy mi is történt pontosan meg miért. A koporsóban szült nő esete is ilyen volt.

A régészek 2010-ben az olaszországi Imolában tártak fel egy 7-8. századi kőbéléses sírt. Egy nő feküdt benne, de volt körülötte egy csomó kisebb csont is, ráadásul a nő koponyáján volt egy furcsa, apró lyuk is. A régészek további vizsgálatokat helyeztek kilátásba, és a következőre jutottak. Amit találtak, az un. koporsószülés bizonyítéka, ami egy ismert, ám nagyon ritka jelenség. A szülése előtt vagy közben meghalt nőt a benne lévő magzattal együtt temették el. A bomlás során a test belsejében keletkező gázok pedig egy idő után egyszerűen kitolták a magzatot a halottból, és így zajlott le a post mortem születés. A kutatók szerint a sírban talált magzat nem élt már, amikor az anyát eltemetették.

A sírban talált nő 25-35 év közötti lehetett a régészek szerint, a magzat pedig, aminek a lába még a nőben volt, a felső teste és a feje pedig már kint, 38 hetes. A nő fején talált lyuk egy primitív sebészeti beavatkozás eredménye, agyműtétet hajtottak végre rajta nem sokkal a halála előtt. A nő valószínűleg eklampsziás volt, ami egy ma is gyakran előforduló  rendellenesség a várandós nőknél, halálhoz is vezethet. A bizarrnak tűnő műtéttel a betegséget akarták kezelni, ami görcsökkel, fejfájással és magas lázzal is jár. Azt viszont nem tudták megállapítani a régészek, hogy a nő pontosan miért halt meg: a műtét vagy a betegség vitte el, netán a szülésbe halt bele.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.