Külföld

Ezermilliárd forintos vécéforradalmat robbantott ki Kína

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.05 | 15:03

Volt már Kínában „rendes” forradalom, kulturális forradalom, napjainkban egy fociforradalom is zajlik, most pedig a vécéforradalomra is eljött az idő.

Utálod a sorban állást? Azt is, ha kilométernyi vécépapírt használnak előtted? Itt a megoldás!

SHENZHEN, CHINA - OCTOBER 24: (CHINA OUT) A diner sits on a toilet style seat while having a drink at a toilet- themed restaurant on October 24, 2006 in Shenzhen of Guangdong Province, China. Food arrives in bowls shaped like Western-style toilets or Asian-style "squat pots". The theme has attracted droves of novelty-seeking young people who come to play with their food and gross out their friends. (Photo by China Photos/Getty Images)
Fotó: China Photos/Getty Images

A vécéforradalom „kirobbantója” a kínai turisztikai ügynökség, amely megelégelte, hogy förtelmes a nyilvános vécék állapota a nagyvárosokban. Mindössze három baj van a mellékhelyiségekkel: koszosak, büdösek és leharcoltak. A forradalmat nem aprózzák el: az AP hírügynökség jelentése szerint 2017 végéig 34 000 új nyilvános toalettet húznak fel és 23 000-et újítanak fel Pekingben, a programra 25 milliárd jüant – több mint ezermilliárd forintot – költenek.

A guggolós nem haladó vécé

A kínai hatóságok a hagyományos guggolós vécék helyett nyugati stílusúak telepítését támogatják. A pekingi látványosságok vécéi hírhedten rossz állapotúak, annyira, hogy az már a kínai turisztikai ügynökségnek is bűzlött. A helyiek két állandó vécéproblémát is megpróbálnak megoldani: az egyik, hogy a női mellékhelyiség előtt mindig hosszú sorok kígyóznak, a másik

az országszerte versenysportszerű lelkesedéssel űzött vécépapír-lopás.

Ennek persze gyakorlati oka van: a rutinos látogatók azért visznek magukkal plusz papírt, mert egyáltalán nem lehetnek biztosak abban, hogy a következő vécében lesz.

A sorban állás problémáját a nemtől független, harmadik vécék létrehozása jelenti – nem buta ötlet, tekintve, hogy a férfi mosdóban sokkal gyorsabb a cserélődési ütem. A papírlopást technológiai újítással védik: a nyilvános vécékbe beépítenek egy adagolót, mely arcleolvasás után kilenc percenként 60 centiméternyi papír letépését „engedélyezi.” Ennél tovább pedig azért ritkán üldögélnek a látogatók nyilvános vécében, plusz 60 centi papírért meg nem éri meg lázadást kockáztatni egy tízperces bezárkózással.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló