Külföld

Rengeteg radioaktív vizet okádna az óceánba Japán – Dél-Korea BEPERELI

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.14 | 10:48

Fukusima sérült atomerőművének felgyülemlett radioaktív vizét a tengerbe engedné a japán kormány.

Szöul válaszul a Nemzetközi Tengerjogi Bírósággal vizsgáltatná felül a japán kormány döntését, Fukusima radioaktív szennyvizéről – erről döntött a dél-koreai kormány, szerdán. Mun Dzse In dél-koreai elnök Japán szöuli nagykövetének, Aibosi Koicsinak elpanaszolta, hogy Dél-Korea található a legközelebb Japánhoz, a két ország egyazon tengeren osztozik. A japán kormány azután hozott döntést, hogy

eltelt egy évtized az ország legsúlyosabb, Fukusima-I atomerőműben történt atomkatasztrófa óta.

2011 márciusában erős földrengés és szökőár tette tönkre az áramellátó és hűtőrendszert. Az erőmű hat reaktora közül háromnak a magja olvadt le. Terv szerint az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését. A vállalat hatalmas tartályok százaiban több mint 1,2 millió tonna vizet tárol a helyszínen.

Az üzemeltető szerint jövő őszre elfogy a tárolásához szükséges kapacitás,

bár a helyi tisztviselők és egyes szakértők másként vélekednek. Civil csoportok és egyes szakértők a japán kormányt bírálják a terv magyarázatának és a konszenzusépítő erőfeszítések hiányáért. Komoly probléma, hogy a tríciumot – a hidrogén egyik radioaktív izotópját – nehéz kivonni a vízből. A tervek szerint a tríciumos vizet addig hígítják, amíg a radioaktivitása 1500 becquerel alá esik, ami a japán biztonsági előírások által megengedett koncentráció negyvened része, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ivóvízre vonatkozó irányelvének hetede. A kormány és az üzemeltető szerint a trícium alacsony koncentrációban nem káros az emberi egészségre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.