Külföld

Egészen meglepő dolgot tett Kim Dzsong Un – alig ismernek rá a szakértők

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.22 | 14:48

Az észak-koreai diktátor levélben köszönte meg a leköszönő dél-koreai elnöknek a két ország közti kapcsolatok javításáért tett erőfeszítéseit.

A két ország vezetője levélváltásban hálálkodott egymásnak három héttel azelőtt, hogy Mun Dzse In leköszönne a pozíciójából. Helyét egy konzervatív politikus veszi majd át, aki szigorúbb fellépést ígért Észak-Koreával szemben – írja a Reuters.

Szakértők megjegyezték, bár egy meglehetősen ritka gesztusról van szó Kim részéről, hosszabb távon valószínűleg nem igazán lesz gyakorlati hatása a félsziget újraegyesítésére.

Az is meglehet, teszik hozzá, hogy Kim Dzsong Un csak taktikai megfontolásból írt levelet a dél-koreai elnöknek, hogy aztán az utódjára tudja kenni, ha netalán valamiért romlanának a Korea-közti kapcsolatok.

A KCNA észak-koreai hírügynökség beszámolója szerint Kim Dzsong megköszönte az erőfeszítéseket Munnak, továbbá elismerte a munkáját. Mun irodája szintén megerősítette, hogy a két vezető baráti leveleket váltott egymással.

A búcsúzó dél-koreai elnök arról írt, a konfrontáció időszakának véget kell vetni, és a dialógus időszakának kell azt felváltania. Szerinte ez lesz a következő adminisztráció legfőbb feladata. Kim Dzsong ehhez annyit fűzött hozzá, hogy történelmi csúcstalálkozóik miatt az embereknek van reményük a jövőt illetően. És ebbe a reménybe kell fáradhatatlanul kapaszkodnia mindkét oldalnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.