Külföld

Terepjáróval szelték át az Antarktiszt

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.25 | 16:37

Ernest Shackleton dédunokája 100 évvel később fejezte be a legendás kapitány félbe maradt expedícióját.

Miután Amundsen 1912-ben elérte a Déli-sarkot, egy másik felfedező, Ernest Shackleton másik célt keresett magának: ő már nem csak elérni akarta a Déli-sarkot, hanem a sarkpont érintésével teljesen át is kívánta szelni a kontinenst. Nevét az amúgy sikertelen Birodalmi Transzantarktiszi Expedíció tette halhatatlanná, amely során hajójuk a jég csapdájába esett és összetört, a legénység pedig majdnem két évig küzdött a túlélésért az Elefánt-szigeten.

Végül 1916-ban, nem utolsósorban Shackleton zseniális vezetői képességeinek hála, aki jégtáblákon sodródva és több ezer kilométert evezve egy kisebb csapattal eljutott a Déli-Georgia szigetekre segítségért, mindenkit kimentettek. A félbeszakadt expedíciót egy újabb követte 1921-ben, de ezt sem tudták befejezni, Ernest Shackleton 1922-ben meghalt.

Az, ami akkor a lehetetlennel határos vállalkozás volt, ma már sokkal könnyebben megoldható, ezért a nagy felfedező egyik dédunokája, Patrick Bergel, 100 évvel Shackleton expedíciója után összehozta dédapja álmát: egy átalakított Hyundai Santa Fe terepjárókból álló konvojjal átszelte a kontinenst és célba ért az eredeti tervek szerint. Az autókra még az eredeti expedíció túlélőinek, vagyis a teljes legénységnek a neveit is felírták.

Hyundai “Shackleton’s Return”- Main film

A hundred years after Sir Ernest Shackleton’s Endurance Expedition, Patrick Bergel, the great-grandson of Shackleton, along with Hyundai, takes on Shackleton’s unfinished dream. Visit our website to find out more about their story: http://shackletonsreturn.hyundai.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.