Külföld

Ki győzne egy háborúban? Kína, Oroszroszág vagy az USA?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.06 | 06:45
  • trendindex: 2

Számos országban ketyeg egy-egy időzített bomba, s több nagyhatalom vezetője is olyan ember, akinek viszket az ujja a ravaszon. Számba vettük, hogy a három szuperhatalom közül ki az erősebb!

Egy pillanatra tegyük félre pénzügyi és kiber-hadviselést, meg a modern harcászati színtereket, és koncentráljunk a jó öreg, kipróbált háborús fegyvernemekre, Mars isten játékszereire, amelyek fémből, acélból, füstből és tűzből állnak! Íme a három legerősebb katonai nagyhatalom ereje négy fő kategóriában!

Lopakodók és harci repülőgépek

Egyelőre az Egyesült Államok vezeti jelenleg a fegyverkezési versenyt a lopakodók terén, főként mert egyedül az amerikai légierő rendelkezik letesztelt és kipróbált ötödik generációs modellekkel. Jól tudja ezt Kína és Oroszország is, ezért jelentős erőforrásokat különítenek el fejlesztésekre.

Az amerikai hadrendben 187 darab F-22-s vadászrepülőgép található. Igaz, a várva várt F-35-ösöket még nem vezették be, a hi-tech sisakok, amelyek rostélya élesben monitorként működne, még nem az elvárt színvonalon van.

war3

Kína több szálon is fejleszt. A J-31 2014-ben mutatkozott be egy légi-parádén, és amerikai pilóták szerint fejlettségben simán felveszi majd a versenyt az ő gépeikkel. Egyelőre azonban sorozatgyártásban csak a J-20 készül, amit viszont pont az F-35-ösnek szánnak ellenfélnek. Felreppentek pletykák két teljesen új (J-23 és J-25) modellel kapcsolatban is, de ezeket csak a kínai propagandának tulajdonítják.

Oroszország mindössze egy szériát fejleszt, ami leginkább az F-22 gépekkel veheti fel csak a versenyt. Kevésbé képes rejtőzködni, és tűzerőben is kevesebb, viszont jóval nagyobb a manőverezőképessége.

Az esélyes győztes: Amerikai Egyesült Államok

Bizony, az F-22 Raptorok most még simán uralják az eget! Ezek ugyanis legalább valóságosak, míg több rivális gép egyelőre csak papíron létezik. Bár azt is figyelembe kell venni, hogy pont az ő legyőzésükre tervezi gépeit a konkurencia.


 

Tankok

Az amerikai hadsereg ugyan elég régen, még 1980-ban helyezte hadrendbe az első M-1 Abrams-okat, de azokat olyan mértékben fejlesztették mára, hogy a vázat leszámítva mindent lecseréltek. Új a páncélzat, a vezérlőmű, a fegyverrendszer, minden. Fő ágyúja 120 mm-es, az elektronikája pöpec, a fegyverállomásai távolról is irányíthatóak, a páncélzata olyan vegyületből áll össze, amit nehéz átütni.

war5

Az oroszok már továbbfejlesztik a T-14-es prototípusát, de jelenleg a T-90A adja a haderő gerincét. És ez továbbra is bitang erős gép, az egyik például legutóbb Szíriában simán megúszta egy tankelhárító löveg közvetlen találatát. A sorozat 2004 óta szolgál, ágyúja 125 mm-es, gépfegyvere automata-töltős. Ja, és ha a löveg személyzete úgy gondolja, a tankelhárítót is betöltheti az ágyúcsőbe.

Oroszországhoz hasonlóan Kínának sincs sokféle tankja, de folyamatosan fejleszt. A legismertebb modell a Type 99. 125 mm-es ágyúja akár rakétákat is ki tud lőni, simán felveszi a versenyt a nyugati és orosz tankokkal is.

Az esélyes győztes: döntetlen

Ha a szemtől-szembe harcot nézzük. De az amerikai haderő mindig nagyobb hangsúlyt fektetett a legénység kiképzésére, a tankok karbantartására, és nagyobb harctéri tapasztalattal is rendelkeznek a katonái.


 

Haditengerészet

A világ legnagyobb haditengerészetével az USA minden létező hadihajóval rendelkezik, amit valaha lefejlesztettek, így bármit fel tud mutatni, ha kitör a harc az óceán közepén. A korona legszebb gyémántjait a 10 repülőgépszállító-anyahajó és a 9 helikopterszállító adja. De a haditengerészet nyilvánvaló technológiai előnyei és fizikai mérete sem biztos, hogy elég lehet a kínai rakétákkal vagy az orosz tengeralattjárókkal szemben ellenséges területen.

war2

Oroszország főként a tengeri tűzerejére koncentrál, és a legutóbbi szíriai bombázások során bebizonyította, hogy még a legkisebb hajóit is veszélyes tűzerővel szerelte fel! A kifejezetten hajók ellen fejlesztett elhárító-rakétáik például számítások szerint képesek áttörni az amerikai hajók védelmi rendszerét is. Ráadásul majd minden orosz hajóra telepítették a Club-K rakétarendszert, ami földi és tengeri célpontok ellen is kiváló, és akár konténerekben is szállítható.

Kína alapvető fejlesztéseket vezetett be a tengerészetében, ami a Parti Őrséget és a Népi Felszabadítási Hadsereg Haditengerészetét is érintette. Előbbi gyakorlatilag korlátlanul uralja a Kína körüli tengereket, a világ első számú partiőrsége lett, gyakorlatilag önálló haditengerészetként műküdik. A kínai haditengerészet pedig felszíni hajók százait tartja fent szuper-menő rakétákkal és nagy hatótávolságú fegyverzettel felszerelve.

Az esélyes győztes: Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete

Még mindig vitathatatlanul ők uralják a vizeket is. De orosz vagy kínai felségterületen komoly veszteségeket szenvedhetnek, s még egy totális invázió sikere is kétséges lenne.


 

Tengeralattjárók

Az amerikaiak 14 olyan tengeralattjáróval rendelkeznek, amelyek képesek ballisztikus rakétát kilőni: szám szerint ez 280 nukleáris rakétát jelent, amiből egy is elég egy ellenséges város eltörlésére. Van ezenkívül négy kísérő rakétahordozó fejenként 154 Tomahawk rakétával, és végül 54 közvetlen tengeri harcra felkészített atomtengeralattjáró. Mondani sem kell, hogy egytől-egyig halálosak, ugye?

war4

Oroszország 60 tengeralattjárót tart fent, de ezek nagyon sokrétűen felhasználhatóak. Lopakodás tekintetében simán felveszik a versenyt bárkivel, dízelmotoraik a legnémábbak a világon. Tulajdonképpen észrevehetetlenek. Főleg új fegyverrendszereken dolgoznak, például egy 100 megatonnás városromboló-atomtorpedón. És ne legyen kétségünk afelől, hogy az eddig is penge matrózaik csak még jobbak lettek a legutóbbi bevetéseik óta.

Kínának öt atommeghajtású, 53 dízelmotoros és négy nukleáris csapásmérő tengeralattjárója van. De nyilván gyártják már a többit is. Viszont könnyen megfigyelhetőek, ráadásul nyomon követésükre komoly energiát fordít az amerikai hírszerzés.

Az esélyes győztes: Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete

Az amerikai tengeralattjárók veszélyesek a földi és vízi célpontok ellen is, de a különbség egyre szűkül. Az ellenfelek új fejlesztései és hadikikötői pedig egyre veszélyesebb hellyé változtatják az óceánt az amerikai tengeralattjárók számára!


 

És végül az összesített győztes:

Fotók: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 2 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • geopapa szerint:

    A cikk jó ismeretterjesztőnek, de a címe félrevezető. Egy nagyhatalmak közti háború szükségszerűen atomháborúvá válna: a vesztésre álló megnyomná a piros gombot. Akkor pedig az emberiség kihalna az egész Földön, no meg az egyéb fejlett életformák is. Abba kellene hagyni a riogatást és fantáziálást. Itt nem valami Fradi-Újpest meccsről van szó, hanem az emberiség fennmaradásáról. A címben szereplő kérdésre a válasz: a giliszták győznének.

  • obsitos szerint:

    A háborúkban NINCSEN győztes !!!
    A lakosság mindenképpen szenved, bárhol történik a fegyveres konfliktus !!!!!
    Nukleáris csapások ellen nincs védelem, mert elbújni lehet, de nem lesz hová kijönni !!!
    Ne legyen sehol, senkivel sem háború.

Cikkajánló