Külföld

Kitalálnád, melyik márkából van a legtöbb szemét az angol tengerparton?

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.20 | 14:48

Ennek megállapításához is brit tudósok kellettek.

Szénsavas ital tárolására szolgáló, műanyag palackok és alumínium dobozok lepik el Nagy-Britannia partjait. Közel 12 százaléka a fellelhető hulladéknak a piros logós üdítős cég terméke – áll egy friss tanulmányban. 229 part április folyamán lezajlott tisztításából szedték össze az adatokat a kutatók, közel 50 ezer darab szemét begyűjtését követően.

via GIPHY

20 ezer csomagolást már nem tudtak beazonosítani, de a maradék közt a Coca Cola vitte a prímet. A sorban a Walkers crisps, a Cadbury’s (7 százalék), a McDonald’s (6) és Nestlé (5,5) jött. Ha a leghíresebb kólagyártó további termékeit is hozzáadjuk, akkor már az arány 15 százalék. A Pepsi is kihasított azért 10 százalékot.

 

Hugo Tagholm környezetvédő azt szorgalmazza, hogy a nagyvállalatoknak felelősen kellene törődniük a keletkező szeméttel is: a megelőzés és hulladékkezelés egyaránt fontos volna.

Átláthatóvá kellene tenni a csomagolási eljárásaikat. Radikális és drasztikus változásra van szükség, a természet a tét.

45 ezren vettek részt a nagy tavaszi parttakarításban, melynek eredményéről a kormányzat is beszámolót kapott. A Coca Cola részéről máris érkezett reakció:

Nem szeretjük, ha a csomagolásunk szemétként végzi a vadonban. Minket büntetnek, pedig mi azon kevesek közé tartozunk, akik a reform pártján állnak.

Eközben minden évben hárommillió tonna plasztik csomagolást termel a cég, aminek egyelőre csak az egynegyed része újra felhasznált műanyag. Ez szeretnék 25-ről 50 százalékra feltornázni 2020-ig. Angliában a flakonok újrahasznosíthatóak, és a Guardian szerint azt szeretné a gyártó, ha ezzel a fogyasztók is tisztában volnának, és szelektíven gyűjtenének szemetet.

 

Nyitókép: 123rf.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.